Subota, 27. travnja 2024.

Rekordno niski postotak povjerenja u medije

Povjerenje Amerikanaca u dva aspekta informativnih medija – novine i televizijske vijesti — palo je na najniže razine svih vremena. Samo šesnaest posto odraslih Amerikanaca kaže da trenutno ima povjerenja u novine, a jedanaest posto u televizijske vijesti. Obje su statistike pokazale da postotak povjerenja u medije manji za pet posto u odnosu na prošlu godinu.

Gallup je pratio povjerenje Amerikanaca u novine od 1973. i televizijske vijesti od 1993. u sklopu svoje godišnje ankete o glavnim američkim institucijama. Najnovija očitanja potječu iz ankete koja je provedena od 1. do 20. lipnja, te je zabilježen pad u ocjenama povjerenja u jedanaest od šesnaest mjerenih institucija, a ni za jednu nije bilo poboljšanja.

Televizijske vijesti i novine nalaze se gotovo pri dnu tog popisa institucija, a samo je Kongres dobio manje povjerenja javnosti od televizijskih vijesti. Iako ove dvije institucije nikada nisu zaslužile visoke ocjene povjerenja, posljednjih su godina pale na ljestvici.

Većina Amerikanaca izrazila je povjerenje novinama samo jednom u prošlom stoljeću (1979.), kada je ta većina činila čak pedeset jedan posto. Ali postoji velika razlika između toga i drugog najvećeg očitanja od trideset devet posto 1973. i 1990. Trend povjerenja u novine je prije bio oko trideset posto, znatno iznad posljednjeg očitanja od šesnaest posto, što je prvi put da je postotak povjerenja u novine pao ispod dvadeset posto. Postotak Amerikanaca koji kažu da imaju „vrlo malo“ ili kažu da nemaju povjerenja trenutno je najveći u povijesti, od četrdeset šest posto.

Povjerenje u televizijske vijesti nikada nije bilo veće od početnih četrdeset šest posto davne 1993. i iznosilo je od tada u prosjeku dvadeset sedam posto, znatno više od sadašnjih jedanaest posto. Ovo je četvrta godina za redom da je povjerenje u televizijski vijesti palo ispod dvadeset posto. I tek drugi put većina Amerikanaca kaže da ima vrlo malo ili nimalo povjerenja u televizijske vijesti.

Povjerenje pripadnika demokratske stranke u medije veće je od povjerenja drugih stranaka, ali ispod prosjeka.

Povjerenje republikanaca (pet posto) i nezavisnih (dvanaest posto) u novine je ove godine najniže zabilježeno za ove stranačke skupine, dok je povjerenje demokrata (trideset pet posto) najniže od kada se rade statistike. Povjerenje demokrata u novine poraslo je na četrdeset dva do četrdeset posto tijekom administracije Donalda Trumpa, ali je povjerenje palo kada je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Povjerenje u novine među pripadnicima stranaka danas je daleko ispod prosječnih trendova za republikance (dvadeset četiri posto) i nezavisnih (dvadeset osam posto) te nešto ispod prosjeka za demokrate (trideset osam posto). Većina republikanaca zabilježila je malo ili nimalo povjerenja u novine od 2017., dok je ovo prva godina da je nisko povjerenje nezavisnih kandidata postalo značajnije.

Povjerenje u televizijske vijesti slijedi sličan obrazac, pri čemu demokrati izražavaju veće povjerenje od republikanaca i nezavisnih kandidata. Međutim, ocjene povjerenja demokrata i nezavisnih značajno su pale u odnosu na prošlu godinu i sada su na povijesno najnižim točkama – dvadeset posto odnosno osam posto. U međuvremenu, osam posto republikanaca s velikim ili prilično velikim povjerenjem u televizijske vijesti statistički se ne razlikuje od prošlogodišnjih rekordno niskih šest posto.

Kao i kod stranačkog povjerenja u novine, trenutna gledanost televizijskih vijesti ispod je trendovskih prosjeka od dvadeset dva posto za republikance, dvadeset pet posto za nezavisne i trideset pet posto za demokrate. Većina republikanaca i nezavisnih iskazala je malo ili nimalo povjerenja u televizijske vijesti od 2017., odnosno 2018. godine.

Konačan ishod

Gallupovo statističko istraživanje utjecaja medija pokazuju rastuće nepovjerenje Amerikanaca. Prošle jeseni, Gallup je utvrdio gotovo rekordno nisko povjerenje u medije da izvješćuju vijesti potpuno, pošteno i točno, a mali postotak Amerikanaca je novinske i televizijske izvjestitelje smatrao etičnima u Gallupovoj godišnjoj anketi u prosincu. Iako je povjerenje u medije u Sjedinjenim Američkim Državama godinama već slabo, ocjene povjerenja u novine i televizijske vijesti nikada nisu bile tako niske kao sada. Uzeti zajedno, ovi podaci sugeriraju da mediji moraju prijeći dug put kako bi ponovno pridobili povjerenje javnosti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...