Petak, 19. travnja 2024.

ŽELE MIJENJATI NAUK CRKVE Kad se istina proglasi govorom mržnje

Papa Franjo je izjavio da su internetske medijske stranice postale pune “govora mržnje i lažnih vijesti”, što su predstavnici Papinske akademije za život  (PAŽ) iskoristili kako bi se obranili od kontroverzi vezanih uz knjigu koju su nedavno objavili.

U poruci koju je Vatikan objavio 18. srpnja, papa Franjo se obratio nadolazećem Svjetskom kongresu SIGNIS – sastanku Svjetske katoličke udruge za komunikaciju, koji bi se trebao održati u Južnoj Koreji sredinom kolovoza.

85-godišnji papa isprva je pohvalio online oblike komunikacije, rekavši da smo “tijekom mjeseci karantene zbog pandemije jasno vidjeli kako nas digitalni mediji mogu spojiti, ne samo širenjem bitnih informacija, već i premošćivanjem usamljenost izolacije i, u mnogim slučajevima, ujedinjenjem cijelih obitelji i crkvenih zajednica u molitvi i bogoslužju.”

Međutim, upozorio je da su “na nekim mjestima medijske stranice postale mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti”.

„Slušanje je inače jako bitno za sinodalni hod koji je cijela Crkva poduzela ovih godina“, rekao je, pozivajući SIGNIS da potakne katolike „da slušaju jedni druge, Gospodinovu volju i da rastu u svijesti da sudjelujemo u zajedništvo koje nam prethodi i uključuje nas.”

Nakon Papine poruke, Papinska akademija za život (PAž) pozdravila je njegovu poruku i iskoristila je kako bi se njome obranila usred kontroverzi nakon objavljivanja nove knjige koja promiče kontracepciju.

PAŽ je napisao da je bio podvrgnut “mnogim neopravdanim, nasilnim napadima, od strane mnogih katolika odnosno navodno katolika, svih stručnih teologa.” Papina poruka “podržava sve nas koji nastojimo komunicirati Crkvu milosrđa i dijaloga.

Gle čuda, i pro-LGBT aktivistička skupina New Ways Ministry je podržala komentare PAŽ-a, rekavši da “kada je riječ o LGBTQ+ pitanjima, “naša predanost slušanju jedni drugih” mora nas voditi kao katolike.”

PAŽ se našao pod širokom kritikom vjernih katolika na Internetu, nakon dijeljenja članka LifeSiteNewsa koji izvještava o njihovoj nedavno objavljenoj knjizi Teološka etika života- Sveto pismo, tradicija, praktični izazovi. Rad je zbirka eseja preuzetih s trodnevnog interdisciplinarnog seminara sponzoriranog od strane PAŽ-a.

U članku je istaknuto kako knjiga zagovara kontracepciju i umjetnu oplodnju kao da su te teme otvorene za raspravu, umjesto da ih je Crkva već osudila.

Snažno se ne slažući s kritičarima knjige i same Akademije, PAŽ je u odgovoru napisao da se “ono što je danas disidentstvo može promijeniti”.

“To nije relativizam, to je dinamika razumijevanja fenomena i znanosti: Sunce ne kreće oko Zemlje”, nastavila je Akademija, u obranu knjige. “Inače ne bi bilo pomaka i sve bi stalo. Čak i u teologiji. Razmislite o tome.”

Engleski publicist i kateheta đakon Nick Donnelly kritizirao je odgovor PAŽ-a, rekavši

“Što očekuju da će se dogoditi kada predlože promjenu nauka Crkve, koji je do sad nadahnjivao nebrojene parove da prihvate žrtve (čistoće, op.prev.) koje su im promijenile život?” napisao je.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...