Petak, 26. travnja 2024.

Bl. Alojzije Stepinac tražio je posebnu zadovoljštinu za bludne grijehe

Kad je bl. Alojzije Stepinac osnovao Karmel u Brezovici, točno je odredio nakane na koje tamošnje redovnice trebaju moliti. Te je nakane rasporedio prema danima u tjednu:

Ponedjeljak — za svećenike;

Utorak — za redovnike i redovnice;

Srijeda — zadovoljština za grijehe protiv Šeste zapovijedi i za kletve i psovke;

Četvrtak — za hrvatsku mladež;

Petak — za nadbiskupe, biskupe i uopće crkvene poglavare;

Subota — za izgradnju samostana u Brezovici.

Uočite da je nakana za srijedu: zadovoljština za grijehe protiv Šeste Božje zapovijedi i za psovke.

Od svih grijeha, naš blaženik zahtijeva posebnu zadovoljštinu za grijehe protiv Šeste Božje zapovijedi, tj. za bludne grijehe. Dakle, ne za ratne zločine, krađe, korupciju, razbojstva…, nego baš za bludne grijehe.

Zašto? Zbog čega se bludnost posebno izdvaja među svim grijesima?

Istina, bludnost nije najteži od svih grijeha. Ima grijeha koji su gori od bludnosti. Na primjer, krivovjerje je teži grijeh od bludnosti.

Ipak, treba reći da je bludnost u neku ruku najopasniji od svih grijeha. Nijedan drugi grijeh nije toliko privlačan paloj ljudskoj naravi kao bludnost. Nijedan drugi grijeh nije toliko ljudi zarobio u svoje klopke. Nijedan drugi grijeh se ne manifestira na toliko različitih načina kao bludnost.

Još k tome, opći kriteriji pristojnosti u društvu rapidno padaju.

Hoćete primjer?

Živković u svom Katoličkom moralnom bogoslovlju 1940-ih piše da je zaručnicima prije ženidbe zabranjeno činiti sve ono što bi se sramili činiti pred svojim roditeljima.

Danas su pak i sami roditelji često toliko besramni, da im uopće ne bi smetalo da im djeca pred njima čine najružnije stvari.

[I onda još idu na pričest u crkvi!]

Kad danas govorimo o potrebi odgoja čistoće kod mladih, treba početi od samih roditelja – koji su često ogrezli u nečistoći.

Bl. Alojzije je često propovijedao protiv bludnosti. Sasvim je razumljivo da je kao posebnu zadaću karmelićankama odredio posebne molitve i pokore za te odvratne grijehe.

Drugo, uočavamo da blaženik traži posebne molitve za biskupe i svećenike. To je bio i jedan od glavnih motiva za osnvanje Karmela. Jasno je da bez mnogo molitve i pokore, ne možemo imati dobro svećenstvo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...