Utorak, 23. travnja 2024.

Dr. Vukušić: Trebaju li pedofili i ubuduće biti oslobođeni participacije?

Dr. Herman Vukušić na svome Facebook profilu osvrnuo se na novu međunarodnu klasifikaciju bolesti prema kojoj je pedofilija svrstana u psihičke poremećaje. Objavu prenosimo u cijelosti:

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donijela novu međunarodnu klasifikaciju bolesti (MKB-11), koja je službeno počela vrijediti od 01. siječnja ove godine, Hrvatska još uvijek rabi njezino prethodno deseto izdanje (MKB-10). Po MKB-10 pedofilija je svrstana među psihičke poremećaje i definirana je kao “seksualna sklonost djeci, dječacima ili djevojčicama ili obim spolovima, obično u pretbupertetskoj ili ranoj pubertetskoj dobi”.

Kao takva, pedofilija je u Hrvatskoj trenutno zakonski svrstana u kategoriju kroničnih psihijatrijskih bolesti za čije se cjelokupno liječenje zdravstvene usluge plaćaju iz državnog proračuna. Jednostavnije, pedofili su oslobođeni participacije.

Međutim, novo izdanje MKB-a uvodi novosti u definiciju pedofilije na način da iz iste izbacuje riječ “spol” i kaže kako pedofilija postaje poremećaj tek kada osoba DJELUJE temeljem svojih nagona spram djece, ili je zbog tih nagona jako uzrujana. Svjetska zdravstvena organizacija nigdje kasnije ne definira kako bi to “djelovanje” trebalo izgledati da se osobu dijagnosticira kao pedofila, niti pedofilske fantazije (ma koliko degutantne bile) ne smatra patologijom osim ako ih sama osoba koja ih ima ne doživi uznemiravajućima.

Inače, iz iskustva dosadašnjih programa prevencije pedofilije (kao što je Dunkelfeld u Njemačkoj) poznato je da nemali broj onih koji imaju pedofilske fantazije dođu opasno blizu toga da “djeluju”.

Stoga je moje pitanje upućeno široj javnosti sljedeće:

Trebaju li po novoj klasifikaciji bolesti pedofili i dalje biti oslobođeni participacije nakon
što “djeluju” spram djece?

P. S.

Ilustracija ove objave preuzeta je iz New York Timesa i svaka fotografija na njoj predstavlja stvarni primjer pedofilskog “djelovanja” nad djecom, te je tehnički obrađena tako da se zaštiti identitet žrtve.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...