Petak, 29. ožujka 2024.

Kao i s COVID-om, YouTube će se suzbiti sadržaj o pobačaju koji je u suprotnosti s ‘autoritetima’ javnog zdravstva’

Prošlog tjedna div društvenih medija YouTube objavio je da poduzima mjere protiv takozvanih “dezinformacija” u vezi s pobačajem, obećavajući da će razbiti sadržaj koji “promiče lažne tvrdnje o sigurnosti pobačaja” i dodati oznake “konteksta” iz “autoritativnih izvora”.

Čini se da ovaj potez sugerira da Big Tech kompanija namjerava koristiti istu vrstu lažnog “konteksta” i “provjere činjenica” oznaka te taktike cenzure primijenjene tijekom pandemije COVID-19 kako bi počela usmjeravati politički diskurs o pobačaju.

“Počevši od danas i pojačavajući se tijekom sljedećih nekoliko tjedana, uklonit ćemo sadržaj koji pruža upute za nesigurne metode pobačaja ili promiče lažne tvrdnje o sigurnosti pobačaja prema našim pravilima o medicinskim dezinformacijama”, rekao je YouTube u izjavi od 21. srpnja.

Dok bi prvi dio izjave mogao pomoći u zatvaranju sadržaja koji savjetuje opasne pobačaje kod kuće, drugi je odmah izazvao zabrinutost da bi YouTube mogao ciljati pro-life sadržaj na isti način na koji je ciljao videozapise koji se suprotstavljaju vladinim mjerama protiv COVID-19 poput maskiranja, socijalnog distanciranja i eksperimentalne injekcije.

Prema YouTubeovim pravilima o “dezinformacijama”, medicinski sadržaj “koji je u suprotnosti sa smjernicama lokalnih zdravstvenih vlasti ili [Svjetske zdravstvene organizacije] o određenim sigurnim medicinskim praksama” neće biti dopušten na stranici.

To je loša vijest za kreatore pro-life sadržaja, budući da WHO tvrdi da je “inducirani pobačaj jednostavan i uobičajen zdravstveni postupak” koji je “siguran ako se provodi metodom koju preporučuje WHO, koja odgovara trajanju trudnoće i od strane nekoga s potrebnim vještinama”.

Kao i kod COVID-a, korisnici YouTubea koji potraže sadržaj povezan s pobačajem odmah će dobiti definicije i resurse neodgovornih birokratskih vladinih agencija, koje iznose informacije s izrazito pro-abortivnim stavom.

Potražite bilo koji sadržaj vezan uz pobačaj na YouTubeu i sada ćete vidjeti novu oznaku “kontekst” koja se pojavljuje u vezi sa “zdravstvenim informacijama o pobačaju”. “Abortus je postupak kojim se prekida trudnoća”, navodi se u kontekstualnoj oznaci, citirajući hladnu, kliničku definiciju abortusa koju je dala Nacionalna medicinska knjižnica SAD-a.

Baš kao što su učinili s koronavirusom, YouTube pokušava konsolidirati mišljenje i zatvoriti raspravu o pobačaju, tvrdeći da daje autoritativnu, nepristranu definiciju vrlo kontroverzne prakse jednostavnim citiranjem moralno zaobilazećih riječi koje su pripremile vladine agencije, piše LifeSite News.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...