Petak, 26. travnja 2024.

Kardinal Burke upozorava na „napredovanje otpadništva od vjere“ u Crkvi

Kardinal Raymond Burke ponudio je ohrabrenje i nadu katolicima u nedavnoj homiliji, žaleći zbog „otrova svjetovnog razmišljanja” unutar Crkve.

Tijekom svoje propovijedi (7. kolovoza), u oratoriju Svete Marije koji vodi Institut Krista Kralja Velikog svećenika (IKCSP) u Wausauu, Wisconsin, Burke je govorio vjernim katolicima, upozorivši na napade unutar i izvan Katoličke Crkve.

„Trenutna vremena ne razlikuju se od vremena izabranog naroda prije pada Jeruzalema”, rekao je. „Sekularna kultura predstavlja nasilnu pobunu protiv poretka koji je Bog utkao u prirodu i prije svega u ljudsko srce”.

„Integritet braka i obitelji, nepovredivo dostojanstvo ljudskog života i temeljna sloboda vjeroispovijesti rutinski se krše u korist kulture utemeljene na samovolji pokvarenih ljudskih srca”, nastavio je Burke.

„Otrov svjetovnog razmišljanja utječe na život Crkve, odvlačeći srca od Krista, od poštovanja istine kršćanskog nauka i od štovanja Boga u duhu i istini”, upozorio je Burke.

Njegova propovijed je izrečena u vremenu sve većih ograničavanja tradicionalne latinske mise jer je kardinal Cupich otkazao javne mise i ispovijedi svećenika Instituta Krista Kralja Velikog svećenika u svojoj biskupiji, ostavljajući oko četiristo do petsto vjernika svake nedjelje bez tradicionalne mise i sakramenata.

Ova je odluka uslijedila nakon što su svećenici Instituta Krista Kralja Velikog svećenika odbili potpisati pismo koje je predstavio Cupich, izjavljujući da je misa Novus Ordo jedini istinski izraz rimskog obreda, čime se odbacuje tradicionalni rimski obred i njihova karizma.

„Otpadništvo je napose vidljivo u životima onih koji tvrde da su pobožni katolici, dok u isto vrijeme zanemaruju apostolsku tradiciju”, rekao je Burke.

„U takvim vremenima, iskrena srca se bore shvatiti Božju volju, dok ih Sotona iskušava sumnjama i obeshrabrivanjem, te ih zavodi da odustanu od svakodnevne borbe protiv sila zla”, rekao je.

„Ali nikada se ne smijemo prepustiti sumnji i obeshrabrenosti koje bi nas dovele do napuštanja svakodnevne bitke u obrani našeg Gospodina i Njegove svete Crkve”, rekao je Burke, dodajući, pa „čak i od neprijatelja unutar Crkve”.

Kardinal Burke dosljedno je izražavao podršku latinskoj misi, braneći tradiciju od novih dokumenata koje je objavila Kongregacija (sada Dikasterij) za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

U veljači 2022. godine,  Burke je izjavio da je „Responsa“, dokument kojim se uvode stroga ograničenja na tradicionalne sakramente i tradicionalnu latinsku misu, obvezujući „samo u onoj mjeri u kojoj je usklađen s doktrinom i disciplinom Crkve, prema temeljnom načelu regula iuris [vladavini prava], koja, kada se ne poštuje, čini zakon proizvoljnim oruđem u rukama pojedinaca koji promiču određenu ideologiju ili agendu”.

„Nikada nemojmo zaboraviti da je Krist pobjednik“, naglasio je kardinal u propovijedi. „Neka naše štovanje Boga u duhu i istini, a nadasve naše sudjelovanje u euharistijskoj žrtvi našega Gospodina, bude neiscrpan izvor našeg spokoja i odanosti u borbi s Njim, dobroj borbi, u zadržavanju puta, u čuvanju vjere”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...