Subota, 20. travnja 2024.

Kardinal Müller: Sinodalni put je od samog početka osuđen na propast

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere, oštro je kritizirao “Sinodalni put” u Njemačkoj.

U intervjuu za EWTN Vatikan, 74-godišnji kardinal rekao je da je “Sinodalni put”, koji su njegovi inicijatori proglasili “procesom reforme”, “gotov” te da je bio na “antikatoličkom, pogrješnom putu.”

Sveta Stolica objavila je izjavu 21. lipnja u kojoj se ističe da “Sinodalni put” “nije ovlašten” “obvezivati ​​biskupe i vjernike da usvoje nove oblike upravljanja i nova usmjerenja doktrine i morala”. To je bilo “potrebno” razjasniti kako bi se “čuvala sloboda Božjeg naroda i vršenje biskupske službe”.

Sinodalni Presidium — koji se sastoji od Njemačke biskupske konferencije i Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) — tada je optužio Vatikan za nedostatak volje za komunikacijom. Navodili su da: “Nažalost, sinodalno predsjedništvo do danas nije pozvano na razgovor. Iznervirano žalimo što do ove izravne komunikacije do sada nije došlo. Sinodalna crkva nas drugačije shvaća! To se odnosi i na način današnje komunikacije koji nas začuđuje. Ne svjedoči o dobrom stilu komuniciranja unutar Crkve kada se objavljuju izjave koje nisu potpisane imenom”.

Kardinal Müller nazvao je ove izjave “nepodnošljivima” i dodao da to “zapravo nema nikakve veze sa sinodalnošću i kolegijalnošću, niti s poštovanjem biskupske službe”. Rekao je da izjava Svete Stolice ne izražava ništa osim “jednostavnog načela katoličke ekleziologije”.

Na pitanje je li “Sinodalni put” u Njemačkoj sada pri kraju nakon deklaracije iz Rima, kako je münsterski kanonički pravnik Thomas Schüller napisao na Twitteru, kardinal Müller je odgovorio: “Mislim da je Sinodalni put od samog početka osuđen na propast; samo što njegovi inicijatori to još nisu shvatili.”

Kardinal Müller je dodao da “Sinodalni put” u Njemačkoj nema nikakve veze sa “sinodalnošću”, niti sa “putem”. Umjesto toga, konstrukt podsjeća na “političku organizaciju” koja sebe smatra “avangardom sveopće Crkve”.

Kardinal je rekao kako je „Objava povjerena Crkvi na vjerno čuvanje, a ne, kao što je Sinodalni put najavio na početku, da to gotovo nasumično sastavljeno tijelo nekako ima pravo i ovlast nadjačati sakramentalni ustav Crkve i reinterpretirati Objavu prema njegovom značenju.”

“Urođena mana ovog tijela” bila je postaviti se kao avangarda Crkve, rekao je.

Među pristašama “Sinodalnog puta” postojala je “nepopustljivost”, rekao je kardinal, koja proizlazi iz “nedovoljnog poznavanja katoličke ekleziologije”.

Kardinal Müller osvrnuo se na predsjednicu ZdK-a, Irme Stetter-Karp, koja je u članku za hamburški tjednik Die Zeit naglasila da treba “osigurati da medicinska intervencija pobačaja bude moguća u cijelosti”.

Kardinal Müller je dodao: “Tko god želi osigurati ove zločine, na cijelom području za cijelo stanovništvo, ne može se predstavljati kao reformator Crkve.”

“Uostalom, Crkva nije predmet naše reforme. Crkvu je utemeljio Krist, ne može se reformirati, nenadmašna je; samo mi moramo ići putem pokajanja i obnove.”

“Moramo se reformirati i obnoviti u Isusu Kristu i tako dati odgovor na izazove današnjice.”

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...