Četvrtak, 07. prosinca 2023.

Dopušta li Kuran silovanje nevjernica?

Sve češće možemo čuti o silovanju nevjernica od strane muslimanskih ekstremista. Vijesti o tome nećete vidjeti na internetskim portalima mainstream medija, nego na medijskim platformama desnije desnice. Pripadnici ove političke klase vole koristiti ovakve nemile događaje kako bi izazvali histeriju i strah kod svojih glasača.

Takav jeftin antisemitizam ne bih htio koristiti u svome osvrtu, nego prikazati podatke koji u nekoliko slučajeva silovanja pokazuju da su silovatelji razloge za svoje postupke objašnjavali na temelju Kurana.

Prvi od monstruoznih primjera silovanja, od strane pripadnika islamske vjeroispovijesti, je tinejdžerica iz Rotherhama (Ujedinjeno Kraljevstvo) koju je nekoliko muslimana kroz godinu dana silovalo prijeteći joj da će ubiti njezine roditelje ako im išta kaže. Zatražila je pomoć policije, ali oni iz prve nisu ništa učinili.

Članak o tome što je prošla ova djevojka možete pročitati ovdje. U jednom intervjuu je rekla da su navedeni muslimani, poput terorista, opravdali svoj zločin na temelju vjerskih uvjerenja. Vjerska indoktrinacija u salafističkim krugovima prikazuje zapadnu ženu kao nemoralnu, bezvrijednu i kao niže biće jer nije čedno obučena kao muslimanka. Riječ je o procesu koji radikalni imami koriste kako bi do krajnosti doveli proces mržnje prema nekom tko nije musliman, tj. muslimanka.

U Francuskoj je musliman citirao Kuran dok je silovao svoju žrtvu u toaletu. Članak o tome može pročitati ovdje. Isto tako u Francuskoj su muslimanski imigranti silovali djevojku, a sve su snimili i objavili na društvenim mrežama dok su hvalili Allaha i zazivali Kuran. Članak je prenijelo više medija (kako u Francuskoj, tako i u Italiji), a ovdje možete pročitati izvadak iz jednog talijanskog medija. Parlamentarni dužnosnici u Francuskoj su, svjesni javnog skandala, odlučili optužiti Twitter, jer je snimka tamo objavljena! Očito francuski političari ne žele izgubiti dio glasova na budućim izborima.

Slučajevi silovanja od strane salafističkih ekstremista su tako česti u Skandinaviji da je zastupnik Georg Mayer otvoreno progovorio o tome u Europskom parlamentu. Njegovo pitanje možete vidjeti ovdje.

Neki bi pomislili da se silovanja nevjernica događaju samo u Europi zbog sekularizma, ali imamo slučajeve silovanja nevjernica po cijelome svijetu. Jedan od primjera imamo u Indiji, gdje je nekoliko muslimana iz iste obitelji silovalo ženu hinduističke vjeroispovijesti. Više o tome možete pročitati ovdje.

U nekoliko drugih slučajeva silovanja u Indiji žrtve navode kako su silovatelji smatrali da prema islamu smiju silovati nevjernicu jer se na taj način se približavaju Allahu. Jedna od posljedica silovanja u zemljama Azije i Afrike jest da silovatelji vrlo često natjeraju žrtvu da prijeđe na islam nakon silovanja, a tim činom žrtva postaje muslimanka i ona se ne može vratiti da živi među nevjernike. To je jedna od taktika koju primjerice koriste muslimani na sjeveru Nigerije.

Što o svemu tome kaže Kuran? Sveta knjiga islama naučava da se žene nevjernice mogu zakonito uzimati za seksualnu upotrebu (one koje su zarobljene) i kada nisu prikladno obučene. Kako ne bi ostao samo na opisu, koristit ću se citatima iz Kurana. U Kuranu 4, 3 piše sljedeće: „…i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi – a ostale su vam dozvoljene…“; zatim u 23, 6: „osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu…“; 33, 50: „Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena…Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu…“; i 70, 30: „…i živjeli jedino sa ženama svojim ili s onima koje su u vlasništvu njihovu – oni, doista, prijekor ne zaslužuju – a oni koji traže izvan toga, oni u grijeh upadaju“. Iz navedenog je vidljivo kako je bolje držati ženu u zatočeništvu kao trofej jer se time ne će u grijeh upasti, a još bolje ako ona prijeđe na islam jer je time grijeh pred Allahom manji.

Posebno je bitna za razumijevanja uma salafističkih džihadista kuranska sura 33, ajet 59: „O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa ne će napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je“. Ovo je čest izgovor koji salafistički džihadisti koriste kako bi opravdali svoj čin jer nevjernica nije pokrila tijelo i pojedinac u takvoj napasti jednostavno nije mogao izdržati. To dovoljno govori o evoluciji vjerske misle u salafističkom islamu.

Često se na Zapadu optužuje islamologe i sociologe religije zbog iznošenja istine o silovanjima za rasizam ili islamofobiju, ali činjenice pokazuju nešto drugo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...