Petak, 29. ožujka 2024.

Dopušta li Kuran silovanje nevjernica?

Sve češće možemo čuti o muslimanima koji siluju nevjernice. Vijesti o tome nećemo vidjeti na mrežnim portalima mainstream medija, nego na medijskim platformama desnije desnice. Pripadnici ove ideologije vole koristiti ovakve nemile događaje radi izazivanja histerije i straha kod građana.

Takav jeftin antisemitizam ne bih htio koristiti u osvrtu, nego prikazati podatke koji u nekoliko slučajeva silovanja pokazuju da su se muslimani zbog optužbe za silovanje pozivali na Kuran.

Promotrimo prvi primjer. Tinejdžericu iz Rotherhama, grada u Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz godinu dana silovalo je nekoliko muslimana, a prijetili su joj da će ubiti njezine roditelje ako im išta kaže. Zatražila je pomoć policije, ali oni iz prve nisu ništa učinili. U jednom intervjuu rekla je da su navedeni muslimani, poput terorista, opravdali svoj zločin na temelju vjerskih uvjerenja.

Vjerska indoktrinacija u salafističkim krugovima prikazuje zapadnu ženu kao nemoralno i bezvrijedno biće zbog njezine odjeće ili načina komuniciranja. Riječ je o čestom primjeru koji radikalni imami koriste za stvaranje mržnje prema nekom tko nije musliman/nka.

Promotrimo drugi primjer. U Francuskoj je musliman citirao Kuran dok je silovao svoju žrtvu u toaletu. Također, imamo još jedan primjer iz Francuske. Muslimanski migranti silovali su djevojku, a sve su snimili i objavili na društvenim mrežama dok su se pozivali na Kuran. Parlamentarni dužnosnici u Francuskoj odlučili su, svjesni javnog skandala, optužiti Twitter, jer je snimka tamo objavljena! Čak niti uz materijalne dokaze političari ne žele izgubiti dio glasova na budućim izborima.

Neki bi pomislili da se silovanja nevjernica događaju samo u Europi zbog sekularizma, ali imamo slučajeve silovanja nevjernica po cijelome svijetu. Jedan od primjera imamo u Indiji, gdje je nekoliko muslimana iz iste obitelji silovalo ženu hinduističke vjeroispovijesti.

Jedna od posljedica silovanja nemuslimanki u zemljama Azije i Afrike jest da silovatelji vrlo često natjeraju žrtvu da prijeđe na islam nakon silovanja, a tim činom žrtva postaje muslimanka i ne može se više vratiti među nevjernike. To je jedna od taktika koju primjerice koriste muslimani na sjeveru Nigerije.

Što o svemu tome kaže Kuran? Sveta knjiga islama naučava da se žene nevjernice mogu zakonito uzimati za zadovoljenje požude ako su zarobljene, te one koje nisu prikladno obučene.

Neću ostati samo na opisu Kurana, nego ću se koristiti odlomcima iz iste. U Kuranu 4, 3 piše sljedeće: „…i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi – a ostale su vam dozvoljene…“; zatim u 23, 6: „osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu…“; 33, 50: „Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena…Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu…“; i 70, 30: „…i živjeli jedino sa ženama svojim ili s onima koje su u vlasništvu njihovu – oni, doista, prijekor ne zaslužuju – a oni koji traže izvan toga, oni u grijeh upadaju“.

Iz navedenog je vidljivo da je prihvatljivo držati ženu u zatočeništvu kao trofej, jer se time neće u grijeh upasti, a još bolje ako ona prijeđe na islam jer je time grijeh pred Allahom manji.

Posebno je bitna za razumijevanja uma salafističkih džihadista kuranska sura 33, 59: „O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je“. Ovo je čest izgovor koji salafistički džihadisti koriste kao obranu, što dovoljno govori o evoluciji vjerske misli u salafističkom islamu.

Često se na Zapadu optužuje islamologe i sociologe religije zbog iznošenja istine o silovanjima radikalnih muslimana za rasizam ili islamofobiju, ali činjenice pokazuju nešto drugo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...