Petak, 26. travnja 2024.

SVE MANJI BROJ PRVAŠIĆA: Brojke ukazuju na demografsko pražnjenje Republike Hrvatske

Posljednji popis stanovništva ukazao je na demografsko pražnjenje Republike Hrvatske.

Ne samo da se iz Hrvatske masovno iseljava, nego je i prirodni pad stanovnika sve veći (što je velikim dijelom povezano s vrijednosnim sustavom današnjeg Zapda). Samo u posljednjih desetak godina Hrvatska je izgubila najmanje 400.000 stanovnika. Dr. sc. Tado Jurić upozorava da je u Hrvatskoj još 200.000 ljudi manje i da rezultati popisa nisu realni.

Prognoze govore da će se iseljavanje u budućnosti nastaviti. Istraživanje „Motivacija mladih za migracijom i zasnivanjem obitelji“, čiji su rezultati objavljeni početkom ove godine, pokazalo je kako gotovo pedeset posto mladih povremeno ili često razmišlja o odlasku iz Hrvatske.

Korupcija, kriminal, klijentelizam, negativna selekcija i općenito klijentelistički model političkih, društvenih i ekonomskih odnosa sve više dovode u pitanje nacionalnu sigurnost i ukupnu budućnost Hrvatske.

Lopovluk, korupcija, negativna selekcija, ali često i izostanak sankcioniranja ovih pojava ljudima ubijaju nadu u bolje sutra i u mogućnost da se išta može promijeniti na bolje u našoj državi.

Nigdje se tako jasno ne reflektira demografska slika kao kod upisa prvašića u škole. Tamo 2005./2006., kao što pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku, u škole je krenulo 46.793 prvašića. Podatci za ovu godinu još nisu poznati, no procjene govore da je u prve razrede upisano manje od 36.000 učenika.

Demograf dr. sc. Stjepan Šterc s pravom upozorava da su ovi podatci alarmantni jer se gubi najvrjedniji razvojni potencijal i dovodi u pitanje funkcioniranje obrazovnog i ostalih sustava. Iz Hrvatske se često sele obitelji s malom djecom tako da smanjeni broj učenika prvih razreda ne bi trebao ikoga čuditi.

Bez uklanjanja klijentelističkog modela, koji generira nepravdu i osjećaj beznađa, Hrvatska ne može naprijed. Za to je ključno da pravosuđe počne funkcionirati jer je jasno da kriminal kakav ovih dana gledamo u INA-i (a INA je samo jedan primjer) ne bi bio moguć bez protekcije u visokim političkim i pravosudnim krugovima.

Korumpirano pravosuđe je rak rana hrvatske države i lustracija treba krenuti baš iz toga područja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...