Četvrtak, 25. travnja 2024.

Čak 2,4 milijuna ljudi na hodočašću u svetištu Gospe od Zapopane u Meksiku

Nakon što je bilo obustavljeno skoro dvije godine zbog COVID-a 19, hodočašće Djevici od Zapopane u meksičkoj državi Jalisco privuklo je 2,4 milijuna vjernika.

Brojku je potvrdio i državni guverner Enrique Alfaro koji je na Twitteru objavio da je „u 288 godina tradicije svetišta oboren rekord po broju hodočasnika“. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu od 2018. godine smatra Hodočašće Gospi od Zapopane nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

Svake se godine slika Gospe od Zapopana vraća iz katedrale u Guadalajari u baziliku u Zapopane. Ova Gospina slika 15. rujna 1821. dobila je počasni naslov „general“ vojske Triju garancija, jer su se vojnici pred tom slikom molili za nezavisnost Meksika od Španjolske (a manje od dva tjedan dana kasnije to je i ostvareno).

Vojska, koju je vodio general Agustín de Iturbide, nazvana je Trigarante jer se borila za Tri garancije: katoličku vjeru, neovisnost od Španjolske i jedinstvo ustaničkih snaga. Boje zastave vojske Triju garancija — bijela, zelena i crvena — predstavljale su ta tri jamstva i ostala su na meksičkoj zastavi do danas.

Na vrhuncu hodočašća, 12. listopada, misom u bazilici Zapopane nadbiskup Guadalajare i kardinal Francisco Robles Ortega potaknuli su Meksikance da prevladaju mnoge podjele jer oni su braća, sinovi jednoga oca, Boga.

„Imamo puno nasilja; previše ljutnje i osvete, podjela, ne možemo biti zadovoljni što živimo s tolikim podjelama”, rekao je mons. Ortega, prema izvještaju s ArquiMediosu, web stranice Nadbiskupije Guadalajara.

„Činimo jednu te istu obitelj i izabrani smo i obilježeni beskrajnom i milosrdnom ljubavlju našeg Oca”, rekao je nadbiskup Ortega.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...