Utorak, 23. travnja 2024.

Francuska kompanija Lafarge financirala islamske teroriste koji su odrubljivali glave protivnicima

Francuska kompanija Lafarge priznala je u utorak krivnju za plaćanje milijuna dolara islamskim džihadistima kako bi održala tvornice i kompanije u Siriji te je pristala platiti 778 milijuna dolara kazne.

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je kompaniju da je pregovarala o podjeli prihoda s teroristima Islamske Države dok su teroristi stjecali novi teritorij i dok se u Siriji vodio brutalni građanski rat. Navedene djelatnosti kompanije, koju su zbog financijskih malverzacija već istraživale francuske vlasti, dogodile su se prije nego što se spojila sa švicarskom kompanijom Holcim kako bi ujedinjenjem postala najveći svjetski proizvođač cementa.

Dužnosnici Ministarstva pravosuđa opisali su to kao prvi slučaj u kojemu su dužnosnici kompanije priznali krivnju za pružanje materijalne potpore stranoj terorističkoj organizaciji. Lafarge i sirijska podružnica koja odavno ne postoji izjasnili su se o krivnji pred saveznim sudom u Brooklynu, pristajući na kaznu od 90,78 milijuna dolara i oduzimanje imovine u vrijednosti od 687 milijuna dolara.

„Nema opravdanja za multinacionalnu korporaciju da financijski posluje s terorističkom skupinom. Takve su isplate nečuveno kršenje međunarodnih zakona”, rekao je pomoćnik državnog odvjetnika Matthew Olsen, najviši dužnosnik Ministarstva pravosuđa za nacionalnu sigurnost.

Tužitelji su ustvrdili da je kompanija preko posrednika platila gotovo šest milijuna dolara teroristima Islamske Države i al-Nusre (jedne militantne skupine) u razdoblju između 2013. i 2014. Fiksne mjesečne isplate nisu bile zbog ideološke povezanosti kompanije sa skupinama, rekli su dužnosnici u Ministarstvu pravosuđa, već su napravljene isključivo radi ekonomske koristi.

Kompanija Lafarge je 2011. u sjevernoj Siriji izgradila objekte vrijedne 680 milijuna dolara, a suočavajući se s konkurencijom jeftinijeg cementa uvezenog iz Turske, davanje mita dužnosnicima tzv. Islamske Države smatrala je primjeran način da osigura nastavak rada tvornice i zaštiti svoje zaposlenike i prijevoz sirovina.

Ministarstvo pravosuđa optužilo je kompaniju za korištenje lažnih ugovora i krivotvorenih faktura kako bi sakrila partnerstvo, te za sporazum o podjeli prihoda s Islamskom Državom u nadi da će to potaknuti grupu da zaštiti interese kompanije. U jednoj od poruka, koja je predstavljena sudu kao dokaz, direktor kompanije je rekao kako moraju biti spremni „da dijele tortu, ako će torte uopće biti“.

Nakon što je kompanija Lafarge napustila tvornicu u rujnu 2014., Islamska Država je preuzela upravljanje tvornicom i prodavala cement koji je teroristima donio oko 3,21 milijuna dolara, kažu tužitelji. Isplate su stigle u vrijeme kada su se druge kompanije povukle iz Sirije i kada su pripadnici Islamske Države snimali videozapise kako odrubljuju glave protivnicima.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...