Utorak, 16. travnja 2024.

Građani Njemačke upozoreni da pažljivije koriste plin

Njemačka kućanstva moraju smanjiti potrošnju prirodnog plina čak i više nego što su do sada učinila kako bi se izbjegla nestašice, navodi se u energetskoj studiji objavljenoj u četvrtak. „Pred krizna potrošnja prirodnog plina mora se smanjiti za trideset posto”, rekao je Gunnara Luderera iz Potsdamskom institutu za istraživanje utjecaja klime za novine Die Spiegel.

„Takva razina štednje pomogla bi Njemačkoj da izbjegne nestašice plina i prekide opskrbe“, kaže Luderera za Der Spiegel. Prema istraživanju, ljudi trebaju prilagoditi svoje ponašanje pri korištenju grijanja, na primjer snižavanjem sobne temperature i inteligentnim upravljanjem, što bi pomoglo uštedi od trideset posto plina koji se koristi u stambenom sektoru do sljedeće godine. Privatna kućanstva, komercijalna trgovina i uslužni sektor najveći su potrošači prirodnog plina u Njemačkoj i uglavnom ga koriste za grijanje i toplu vodu, no, kao što se ističe u izvješću, uspjeli su tek neznatno smanjiti potrošnju.

Tijekom ljeta potrošnja plina smanjena je za dvadeset tri posto u odnosu na petogodišnji prosjek, no službeni preliminarni podaci za rujan variraju o padu od devetnaest posto u odnosu na petogodišnji prosjek do povećanja od šesnaest posto, objašnjava se u izvješću.

Istraživanje također žali zbog „velikog povećanja“ cijena plina, rekavši da je plin u kolovozu bio više od deset puta skuplji od dugoročnog prosjeka prije trenutne energetske krize.

Ruski udio u uvozu prirodnog plina u Njemačku bio je oko pedeset posto posljednjih godina. Među razlozima skoka veleprodajne cijene električne energije navedeni su prekid opskrbe iz Rusije, gašenje brojnih nuklearnih elektrana u Francuskoj te logistički problemi s ugljenom zbog ljetne suše.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...