Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Ilegalna migracija raste u Europskoj uniji

Broj neevidentiranih ulazaka u Europsku uniju naglo je porastao u prvih devet mjeseci 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, objavila je u četvrtak agencija Frontex (koja analizira broj neevidentiranih ulazaka u Europsku uniju). Broj migranata dosegnuo je razine koje nisu viđene od 2016.

„U prvih devet mjeseci ove godine, prema preliminarnim izračunima, otkriveno je gotovo 228.240 neregularnih ulazaka u Europsku uniju. To predstavlja porast od sedamdeset posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i najveća je zabilježena brojka od 2016.”, navodi se u izvještaju agencije Frontex.

Zapadna balkanska ruta ove je godine postala žarište ilegalnih migracija, s više od sto tisuća neregularnih ulazaka. Većina migranata koji žele ući u Europsku uniju ovom rutom dolaze iz Sirije, Afganistana i Turske, napominje se u izvještaju agencije Frontex.

Sredozemna ruta, kojom migranti poduzimaju opasna putovanja u otvorenim čamcima u pokušaju da uđu u Europsku uniju, i dalje je druga najpopularnija, s oko 65.000 ilegalnih ulazaka. Većina ilegalnih migranata na ovoj ruti dolazi iz Tunisa, Egipta i Bangladeša, navodi se u izvještaju agencije Frontex.

Podatci o ilegalnoj migraciji ne uključuju veliki priljev izbjeglica iz Ukrajine, istaknuo je Frontex, budući da su oni ulazili na teritorij Europske unije (Mađarsku, Slovačku i Poljsku) preko graničnih kontrolnih točaka. Prema posljednjim podacima agencije, „više od jedanaest milijuna ukrajinskih državljana ušlo je u Europsku uniju iz Ukrajine“, usred rata između Kijeva i Moskve. Međutim, neodređen, ali značajan broj Ukrajinaca već se vratio kući, napomenuto je u izvještaju agencije Frontex.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...