Srijeda, 08. svibnja 2024.

Macron i eutanazija: Je li prijeđena granica?

Na kraju skoro sat vremena dugog razgovora u ponedjeljak ujutro u Vatikanu, za vrijeme susreta s papom, predsjednik Macron je rekao: „Ne volim govoriti o eutanaziji. Za mene smrt nije tehničko pitanje. Ono što je u pitanju jest dostojanstvo života”.

Dok je poznatoj pjevačici i glumici Line Renaud obećao zakon o aktivnoj pomoći pri umiranju, predsjednik sada pokušava razuvjeriti javnost tvrdeći da je odolijevao pritisku građana koji su tražili promjene zakona o eutanaziji tijekom prvog petogodišnjeg mandata: „Nikad nisam govorio o eutanaziji. Ali postoje problemi savjesti koji se javljaju kada više nema nade, a ostaju samo bol i propadanje. Tim obiteljima ne nudimo okvir. Moramo im ponuditi intimna i jednostavna sredstva u takvim situacijama“.

Iako je predsjednik Macron bio naklonjen “belgijskom modelu eutanazije“, ipak je sada politički nijansiraniji. Sada ne pokazuje kao prije naklonost prema „belgijskom modelu“ u kojem je dopuštena eutanazija za one koje nemaju moć rasuđivanja.

Ali to je obično redoslijed stvari, jer jednom kada prijeđeš granicu, onda nema granice….

Hoće li Francuska ići prema novom zakonu o pobačaju? Macron prepoznaje rizik od parlamentarne forme odlučivanja (po francuskom modelu) i iz političkih izjava se može odlučiti da će on po principu zakona na kraju odlučiti hoće li novi zakon o eutanaziji ići na glasovanje u parlament. Iz izjava se može zaključiti kako smatra da još ima vremena za „prilagodbu“ trenutnog zakona, a kao krajnji rok za donošenja zakona o eutanaziji naveo je 2023.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...