Utorak, 16. travnja 2024.

Njemačka: Većina katolika želi proslaviti obljetnicu govora heretika Luthera

Uskoro, 31. listopada godišnjica je govora heretika  Martina Luthera. Dok bi to za katolike trebao biti tužan datum, u domovini samoproglašenog reformatora je drugačije. Većina pripadnika Katoličke crkve smatra da bi današnji dan u Njemačkoj trebao biti … državni praznik.

Nakon Drugoga vatikanskog sabora Katolička crkva intenzivirala je dijalog s protestantima, posebice s luteranima. Jedna od najjačih manifestacija toga bilo je potpisivanje 1999. godine zajedničke izjave o opravdanju koju su potpisali predstavnici Katoličke crkve i Luteranske svjetske federacije. Od tada je suradnja sve bliža; u zemljama njemačkoga govornog područja izrazito snažno – do te mjere da je uobičajena praksa pričešćivati ​​protestante, što crkveni propisi izričito zabranjuju.

Proluteranski stavovi su normalni u Njemačkoj. To pokazuje i istraživanje istraživačkog instituta INSA-Consulere. Čak 62 posto katolika smatraju da bi 31. listopada, godišnjica govora heretika Martina Luthera, trebao biti državni praznik u Njemačkoj. Zanimljivo, podrška katolika takvoj ideji malo je veća od podrške građana: 61 posto svih građana to bi željelo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...