Subota, 20. travnja 2024.

Novi film o blaženom Stefanu Wyszyńskom

Najava na Fathom Eventsu predstavila je film o poljskom blaženiku kao pravi blockbuster. Umjetnici koji su realizirali hit film Majka Tereza: Nema veće ljubavi sada predstavljaju život i djelo blaženog Stefana Wyszyńskog, poljskog kardinala koji se je suprotstavio totalitarnom komunističkom režimu sredinom dvadesetog stoljeća, u svom najnovijem igranom filmu Prorok (eng. izvornik „Prophet“).

Igrani film na poljskom jeziku bit će prvi igrani film koji će predstaviti životnu priču blaženog Stefana Wyszyńskog, koji je proglašen blaženim 2021. Redatelj Michal Kondrat upoznat će publiku s herojskim poljskim prelatom koji je bio nepokolebljiv u svom svjedočenju vjere protiv komunističkih vlasti. U filmu će isto tako biti predstavljen mladi svećenik po imenu Karol Józef Wojtyła i kako ga je Wyszyński pratio na njegovom putu do papinstva.

Priča ispričana u kontekstu povijesnih događaja prikazuje Wyszyńskog kao nepopustljivog vođu koji se čvrsto suprotstavio režimu koji je nastojao uništiti Crkvu u Poljskoj. No komunisti svjesni da to nije lak pothvat, odlučili su diskreditirati prelata golemom tajnom operacijom koja je uključivala stotine agenata koji su pratili svaki kardinalov korak. Zapravo, iz ove operacije, kodnog naziva „Prorok“, autori su izvukli naslov filma.

Na platformi Fathom Events film je opisan kao „zadivljujuća priča o nepokolebljivoj vjeri, ljubavi prema čovjeku i borbi za vjersku slobodu; što je predstavljalo krajnje herojski uvod u pad komunizma u Europi“. Film će biti premjerno prikazan u Sjedinjenim Američkim Državama sredinom sljedećeg mjeseca.

Trailer za film o poljskom blaženiku i jednom od stupova Crkve u Poljskoj možete pogledati na poveznici.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...