Petak, 19. travnja 2024.

Papa za biskupa imenovao španjolskog svećenika čija je majka u procesu beatifikacije

Papa Franjo imenovao je vlč. Joséa Maríju Avendaño Perea pomoćnim biskupom biskupije Getafe. Mons. Avendaño rodom je iz Villanueva de Alcardete (gradića u španjolskoj pokrajini Toledo) i do sada je vršio funkciju generalnog vikara i vikara za kler u biskupiji Getafe, kojoj pripada od njezina osnivanja (1991.). Za svećenika Madridske nadbiskupije zaređen je 1987., a od 2018. vrši odgovornu službu savjetnika u upravnom odboru španjolskog Caritasa.

Tijekom konferencije za novinare održane povodom njegova imenovanja za pomoćnog biskupa vlč. Perea je rekao sljedeće: „Majka je uvijek pažljiva prema svojoj djeci i moja je majka sigurno posredovala za moj duhovni poziv”. Njegova majka Jorja Perea, koja je umrla 2015., u postupku je beatifikacije.

Dijecezanski proces kauze za proglašenje blaženom njegove majke otvoren je 21. srpnja u nadbiskupiji Toledo. Sam Avendaño je rekao da njegova majka „nije znala čitati, ali je znala evanđelje“. Crkva proučava u procesu kanonizacije mogući zagovor Jorja Perea u nekim slučajevima neobjašnjivih izlječenja bolesti.

Rođena 1928. kao siroče, udala se za Cándida Avendaña u dvadeset petoj godini života. Par je imao petero djece. U sličici s njenim likom koju je dijelila biskupija Getafe za osobnu pobožnost navedeno je da su „jednostavnost i poniznost tragovi koje je Duh Sveti ostavio na njezinoj duši” te da su „bolesni, potrebiti i siromašni uvijek nalazili samilost i milosrđe u njezinu srcu”.

Možda zbog toga, ali i zbog nadahnjujućeg papinskog gesla blaženog Ivana Pavla I., biskupsko geslo koje je izabrao mons. Avendaño je Caritas et humilitas („Milosrđe i poniznost“). Biskupsko posvećenje trebalo bi se održati 26. studenog u bazilici Presvetog Srca u Getafeu, Španjolska.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...