Subota, 20. travnja 2024.

SINODALNI PUT: Njemački tzv. progresivni biskupi traže ispriku kardinala Kocha

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, zatražio je ispriku od kardinala Kurta Kocha, prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, koji je, čini se, uspoređivao ono što je u osnovi procesa Sinodalnog puta njemačkih biskupa s kršćanskom ideologijom koja je podupirala nacizam.

Na kraju plenarne skupštine njemačkih biskupa 29. rujna, mons. Bätzing je rekao da se kardinal Koch svojim primjedbama „diskvalificirao iz teološke rasprave“ o Sinodalnom putu. Kardinal Koch je objavio priopćenje u kojemu odbacuje optužbe. Rekao je da ni na koji način nije usporedio projekt reforme Sinodalnog puta s nacističkom ideologijom, „i da to nikada ne ću učiniti“.

Sljedećeg dana biskup Bätzing je pojačao svoju kritiku. Rekao je da ne može prihvatiti kardinalov odgovor „budući da se kardinal Koch, u biti, ne ispričava za neobranjive izjave, već ih – naprotiv – pogoršava“.

U svom intervjuu za konzervativne novine Die Tagespost, Koch se osvrnuo na dokument koji je skoro donesen tijekom zasjedanja Sinodalnog puta. Uz Bibliju, tradiciju, učiteljstvo i teologiju, tekst spominje i „znakove vremena“ i „osjećaj vjere naroda Božjeg“ kao najvažnije izvore objave za kršćane.

„Iritira me što se uz Sveto pismo i tradiciju prihvaćaju novi izvori kao izvori objave; i plaši me što se to ponovno događa u Njemačkoj“, rekao je kardinal Koch za Die Tagespost. „To je zato što je ovaj fenomen postojao tijekom nacionalsocijalističke diktature, kada su takozvani ‘njemački kršćani’ vidjeli novo Božje otkrivenje u krvi i tlu te u usponu Hitlera“.

U svom intervjuu za Die Tagespost, kardinal je isto tako rekao da se kršćanska vjera uvijek mora tumačiti na način koji je vjeran njezinom Učiteljstvu, a u isto vrijeme suvremen. Crkva je stoga dužna ozbiljno shvatiti znakove vremena, rekao je, nastavljajući „nedostaje mi ova nužna razlika u predloženom dokumentu Sinodalnog puta“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...