Srijeda, 24. travnja 2024.

Tužiteljstvo Europske unije otvara istragu o kupnji cjepiva protiv COVID-a

Ured europskog javnog tužitelja otvorilo je istragu o kupnji cjepiva protiv korona virusa u Europskoj uniji, što će ponovno usmjeriti pozornost na ulogu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kupovini cjepiva.

Ured europskog javnog tužitelja neovisno je tijelo Europske unije odgovorno za istrage i kazneni progon financijskih zločina, uključujući financijskih prijevara, pranje novca i korupciju. U svom priopćenju od petka, iz Ureda europskog javnog tužitelja nije precizirano tko je pod istragom ili koji su ugovori o cjepivima pod istragom.

Međutim, dvije druge nadzorne agencije već su skrenule pozornost na jedan poseban dogovor koji uključuje kontakte na visokoj razini između vodstva Pfizera i Ursule von der Leyen.

„Ova potvrda dolazi nakon iznimno velikog interesa javnosti. Nikakvi daljnji detalji ne će biti objavljeni u ovoj fazi“, stoji u kratkom priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja.

U travnju 2021. New York Times prvi je izvijestio o tekstualnim porukama koje su razmijenili Ursula von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla uoči najvećeg ugovora o nabavi cjepiva u Europskoj uniji (1,8 milijarda za dozu cjepiva BioNTecha/Pfizera). Posao bi bio vrijedan 35 milijardi eura ako se u potpunosti realizira, prema dostupnim cijenama cjepiva.

U siječnju ove godine, pučki pravobranitelj Europske unije optužio je Europsku komisiju za loše upravljanje u kriznoj situaciji jer nisu pružili dovoljno informacija vezano uz kupovine cjepiva. Ne potvrdivši postojanje tekstualnih poruka između Bourla i von der Leyen, rečeno je da potraga za SMS porukama nije dala nikakve rezultate.

Potom je prošli mjesec Europski revizorski sud objavio izvješće u kojemu je navedeno da je Europska komisija odbila otkriti bilo kakve detalje o osobnoj ulozi von der Leyen u razgovorima oko ugovora s Pfizerom.

Provjerom proračuna utvrđeno je kako je predsjednica Europske komisije odstupila od plana utvrđenog u prethodnim pregovorima o cjepivu i osobno sklopila preliminarni dogovor s američkom multinacionalnom kompanijom, umjesto da se oslanja na zajedničke pregovore. Za razliku od ostalih ugovora, Povjerenstvo je sudu odbilo dostaviti bilo kakvu dokumentaciju o preliminarnim pregovorima za taj konkretan posao.

U odgovoru na tu objavu, belgijska socijalistička zastupnica u Europskom parlamentu Kathleen van Brempt rekla je da treba razmotriti neke aspekata ugovora s Pfizerom, uključujući „tekstualne poruke“ između predsjednice Europske komisije i činjenicu da ne postoji papirnati dokaz preliminarnih pregovora.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...