Subota, 20. travnja 2024.

Europski parlament usvojio rezoluciju kojom se teorija Velike zamjene stanovništva osuđuje kao rasistička

Europski parlament prošlog je tjedna usvojio rezoluciju koja je – uz osudu genitalnog sakaćenja žena, ubojstava iz časti, kao i strukturalnog i institucionalnog rasizma – izrazila zabrinutost zbog teorije Velike zamjene stanovništva.

U svojoj rezoluciji o rasnoj pravdi i nediskriminaciji u Europskoj uniji – usvojenoj u četvrtak, 10. studenoga, s 442 zastupnika u Europskom parlamentu koji su glasovali za, 144 protiv i 42 suzdržana – Europski parlament pozvao je institucije Europske unije da „primijene snažan, uključiv, sveobuhvatan i višestruk pristup za učinkovitu borbu protiv svih oblika rasizma i diskriminacije”.

U navedenom dokumentu se potvrđuje da u svim državama članicama Europske unije politički predstavnici ekstremne desnice uspješno promoviraju teoriju Velike zamjene kao jednu od ključnih točki u svome političkom diskursu.

Autor teorije je francuski pisac Renaud Camus, koji opisuje fenomen kao proces pri kojem se etnički Europljani nastavljaju bivati demografski zamijenjeni strancima putem politika koje guraju liberalne „elite“ koje promiču masovne migracije i nizak natalitet, između ostalog.

Iako mainstream tisak i liberalni političari inzistiraju na tome da je Velika zamjena stanovništva „teorija zavjere“, ona je široko prihvaćena kao provjerljiva i mjerljiva činjenica među mnogim istaknutim, cijenjenim filozofima, piscima, akademicima i političarima u Francuskoj.

Druge istaknute mainstream ličnosti izvan Francuske, poput mađarskog premijera Viktora Orbána i voditelja Fox News Tuckera Carlsona, podržale su teoriju.

U svibnju, nakon što je osvojio četvrti uzastopni mandat, mađarski premijer Viktor Orbán kritizirao je zapadne političare zbog „eksperimentiranja s velikom zamjenom stanovništva“ tijekom svog govora otvarajući sjednicu parlamenta. Između ostalog, Orbán je kritizirao čelnike u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi govoreći da žele „ugroženu kršćansku djecu zamijeniti migrantima iz drugih civilizacija”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...