Četvrtak, 25. travnja 2024.

Još jedan referendum u Irskoj – za uništenje obitelji!

Prošlog mjeseca, na sastanku Zajedničkog odbora irske vlade za ravnopravnost spolova, premijer Micheál Martin rekao je da podržava održavanje referenduma sljedeće godine u vezi promjene irskog Ustava u dijelu koji se bavi majčinstvom i odgojem djece od doma.

Premijer Martin smatra da referendumom treba doći ne samo do izmjene članka 41.2 Ustava, nego se zalaže za promjenu odredbe članak 41.3.1. Ustava koja glasi:  „Država se obvezuje s posebnom brigom čuvati instituciju braka, na kojoj se temelji obitelj, i štititi je od napada”.

Naznake za to su se pojavile srpnju, u izvješću o ustavnim promjenama Zajedničkog povjerenstvo za ravnopravnost spolova, koje je objavilo nacrt preporuka za novu formulaciju članaka 41.2., 41.3. i 41.1., u kojemu je do sada pisalo: „Država priznaje obitelj kao primarnu i temeljnu zajednicu društva, i kao moralnu instituciju koja posjeduje neotuđivo pravo, prethodna i nadređena svakom pozitivnom pravu“.

Nova formulacija koju je preporučio odbor pokazuje nam u kojem smjeru idu promjene. Prema uklanjanju reference na priznavanje i zaštitu obitelji, na obitelj kao moralnu instituciju koja nosi neotuđiva prava i na obitelj kao „nužnu osnovu društvenog poretka“ koja je „neophodna za dobrobit nacije“. Umjesto toga, alternativne formulacije govore o pravu svakoga „na poštovanje privatnog i obiteljskog života”.

Predloženi nacrt uklonio bi sve jezične formulacije o zaštiti bračne zajednice između muškarca i žene. U predloženoj novoj formulaciji država bi se obvezala s posebnom pažnjom čuvati obitelj, ali ne i „instituciju braka“ jer se ne želi ograničavati na klasičnu obitelj.

Na referendumu sljedeće godine Irska će se još više približiti Ustavu iz kojeg su uklonjene sve izvorne odredbe koje daju posebno priznanje i zaštitu obiteljima stvorenim brakom muškarca i žene i u kojima žena igra posebnu ulogu u odgoju djece. Umjesto toga, čini se da će nadolazeće promjene u Ustavu dati prednost mnogo širem konceptu skrbništva.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...