Petak, 29. ožujka 2024.

Kina: Zbog koronaške represije sukobi radnika s policijom

Vlasti komunističke Kine nemilosrdno guše slobode građana pod izlikom pandemije COVID-19. Državne vlasti plaše navodno sve većim brojem “zaraza”, ali manje žele govoriti o sukobima policije i Kineza, bijesnih ovakvom drakonskom politikom.

Kineska komunistička partija probija se kroz kontradiktornosti, s jedne strane hvaleći učinkovitost svoje politike “nula covida”, a s druge najavljujući najveću stopu navodnih infekcija ove godine. Medicinske službe izvijestile su u četvrtak o 31,444 nova “slučaja” Covid-19 diljem zemlje.

Kao što napominje agencija AFP, te brojke su relativno niske, s obzirom na golemu kinesku populaciju od više od 1,4 milijarde stanovnika. Unatoč tome, u gotovo svim većim gradovima uvedena su nova ograničenja. Između ostalog, u Pekingu su zatvorene škole, vrtići i trgovine, a u Guangzhou na jugu zemlje uvedena je potpuna karantena u mnogim okruzima. Masovni testovi i ograničenja putovanja također su vraćeni u zemlju.

Na temelju radikalne covid represije, došlo je do nereda u tvornici iPhone podizvođača u Zhengzhou. Radnici, koje je represivni aparat prisilio da ostanu zatvoreni na svojim radnim mjestima, izašli su na ulicu, gdje je došlo do fizičkih obračuna s policijom.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...