Petak, 03. svibnja 2024.

KOMUNISTIČKA KINA: Na suđenju kardinalu Zenu obrana traži da se optužbe odbace

Odvjetnici koji brane kardinala Josepha Zena i još pet hongkonških demokratskih aktivista izrekli su svoju obranu u ponedjeljak na Prekršajnom sudu u West Kowloonu, u istoj sudnici u kojoj je protestantski pastor prošlog tjedna osuđen na godinu dana zatvora zbog poticanja pobune. Na trećem zasjedanju suda ovog mjeseca Zenova obrana tvrdila je pred glavnom sutkinjom Adom Yim Shun-yee da se optužbe protiv kardinala i aktivista trebaju odbaciti.

Devedesetogodišnji kardinal i ostali povjerenici fonda optuženi su da nisu podnijeli zahtjev za registraciju lokalnog društva za Fond za humanitarnu pomoć između 2019. i 2021. Fond je pomagao prodemokratskim prosvjednicima platiti njihove pravne troškove dok nije bio raspušten u listopadu 2021.

Uredba o društvima u Hong Kongu zahtijeva da se svaki klub, tvrtka, partnerstvo ili udruženje osoba registrira kod policijskog načelnika ili zatraži izuzeće u roku od mjesec dana od osnivanja. Prema obrani, optuženi povjerenici fonda nisu imali recipročna prava i odgovornosti i stoga nisu osnovali društvo kako je definirano pravilnikom, izvijestila je Asia News.

Tužiteljstvo je prošlog tjedna tvrdilo da fond treba biti registriran kod policije zbog njegove „masivne“ veličine i „sustavnog“ načina rada, prema South China Morning Postu. Zen i drugi demokratski aktivisti mogli bi se suočiti s kaznom od 1200 američkih dolara (10 000 hongkonških dolara) zbog kršenja uredbe. Umirovljeni biskup Hong Konga uhićen je u svibnju zajedno s demokratskim aktivistima u skladu sa strogim hongkonškim zakonom o nacionalnoj sigurnosti, ali sada se suočava s manje ozbiljnom optužbom. Od početka svibnja je na slobodi uz jamčevinu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...