Utorak, 23. travnja 2024.

Nigerija: Sve više otmica svećenika, ekstremisti šire teror u zemlji

U četvrtak je otac Ochang, zajedno s nekoliko drugih iz Družbe Judy, otputovao u glavni grad Nigerije kako bi prisustvovao crkvenom događaju. Na putu su upali u zasjedu i odvučeni u šikaru. Trenutno nema informacija o tome tko ih je oteo niti gdje se nalaze.

Istodobno je biskupija Enugu izvijestila da je vlč. Victor Ishiwu, koji je kidnapiran prije točno tjedan dana noću, pušteng i dobro je zdravlja.

Obje otmice dogodile su se na jugozapadu zemlje. Također je bilo vijesti ovog tjedna o napadu u državi Zamfara na sjeveroistoku. Lokalne milicije napale su selo. Postoje izvještaji o do 130 otetih ljudi, uključujući mnoge žene i djecu, i 19 smrtno stradalih.

Otmice su postale uobičajena pojava u Nigeriji jer su zgodno sredstvo za postizanje dominacije i bogaćenje na otkupninama. Kaos sije islamistička skupina Boko Haram, muslimanski pastiri Fulani i druge lokalne bande. Nigerijski biskupi upozoravaju da je zemlja na rubu propasti. Strahuju da bi islamističke organizacije mogle pokrenuti masovni napad i preuzeti vlast. Sučeni s neuspjehom vlade da osigura red i pravdu, apeliraju na međunarodnu pomoć.

Razmjeri progona u ovoj zemlji su užasni. Prema podatcima Papinske udruge Pomoć Crkvi u potrebi, tijekom godine ubijeno je čak 7,000 ljudi od čega 600 kršćana.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...