Subota, 20. travnja 2024.

Njemački biskupi vide posjet papi Franji kao priliku za promicanje suludih i heretičnih ideja

Biskup Franz-Josef Bode, potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, rekao je da želi promicati ređenja žena tijekom posjeta (ad limina) papi Franji. Njemački prelat razgovarao je s novinarima u nedjelju tijekom godišnjeg susreta Katoličke novinarske akademije u Njemačkoj.

Mons. Bode također je jedan od promicatelja krivovjernog Sinodalnog puta. On želi promicati „više odgovornosti“ za žene u Katoličkoj Crkvi, što bi uključivalo ženski đakonat. Njemački prelat također želi „otvoriti raspravu“ o svećenicama, iako je to „vrlo kontroverzno pitanje“.

Od 14. do 19. studenog njemački biskupi boravit će u Rimu da bi se susreli s papom Franjom tijekom svog posjeta ad limina. Mons. Bodeje kršćansku antropologiju i „rodno pitanje”, kao i odnos pastorala i crkvenog nauka, nazvao ključnim temama koje će istaknuti tijekom posjeta njemačkih biskupa Rimu.

Mons. Bode smatra da su oženjeni svećenici „jednako prikladni“ kao i svećenici u celibatu. Posvuda u sveopćoj Crkvi očita je „nužnost diferenciranih oblika življenja svećeništva i pastorala”, smatra njemački biskup.

Osim što promiče krivovjerne stavove, jedno izvješće o seksualnom zlostavljanju optužilo je mons. Bodea za svjesno promicanje svećenika zlostavljača. Prelat je priznao svoju pogrješku, ali je rekao da nije ništa namjerno zataškavao. Odbio je podnijeti ostavku nakon objave izvješća o zlostavljanju i još uvijek je biskup Osnabrücka, kao i potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije i Sinodalnog puta.

Mons. Bode poznat je po brojnim krivovjernim izjavama u prošlosti. Ustvrdio je da bi Katolička Crkva mogla početi pričešćivati nekatolike u mješovitim brakovima te je javno podržao blagoslov istospolnih parova. Također je pozvao na legalizaciju marihuane. U veljači 2020. njemački je prelat dao skandaloznu izjavu, rekavši da je „Krist za nas postao ljudsko biće, a ne muškarac”. To je dovelo do javne ispravke kolege biskupa Josepha Stricklanda iz Tylera u Teksasu, koji je izjavu opisao kao „suludu i heretičnu“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...