Subota, 20. travnja 2024.

Njemački biskupi žele biti „katolici na drugačiji način“

Biskup Georg Bätzing, predsjedatelj Njemačke biskupske konferencije (DBK), rekao je novinarima u Rimu nakon niza sastanaka s papom Franjom i drugim osobama u vatikanskoj hijerarhiji da žele biti „katolici na drugačiji način”- provođenjem reformi o kojima se raspravljano na njemačkom sinodskom putu.

„Mi smo katolici”, rekao je Bätzing na konferenciji za novinare. „Ali mi želimo biti katolici na drugačiji način”.

Njemački biskupi bili su prošli tjedan u Rimu na svom ad limina posjetu, koji je uključivao susret s papom Franjom u četvrtak. U petak su sudjelovali na sastanku s voditeljima nekih dikasterija Rimske kurije na Institutu Augustinianum u Rimu sa ciljem zajedničkog promišljanja trenutnom njemačkom sinodskom putu.

Progresivni katolički pokret Sinodalnog puta nastoji omogućiti blagoslove za istospolne parove, oženjene svećenike i ređenje žena za đakone.

Crkva u Njemačkoj pokrenula je reformistički pokret 2019. da bi pokušala povećati svoje sve manje zajednice i kao odgovor na skandale seksualnog zlostavljanja u koje je umiješana i Crkva.

Bätzing je uvjerio Vatikan da Njemačka katolička Crkva „ne će donositi nikakve odluke koje ne bi bile moguće samo u kontekstu univerzalne Crkve”, uključujući promjene temeljne doktrine.

„Međutim, Crkva u Njemačkoj želi i mora dati odgovore na pitanja koja postavljaju vjernici”, inzistirao je.

Suočen s kritikama iz Vatikana, Bätzing je rekao da reformska pitanja nisu „zatvorena”.

„Što se, primjerice, tiče ređenja žena, stav (Vatikana) je vrlo jasan, da je to pitanje zatvoreno. Ali to pitanje postoji i treba ga razraditi i raspraviti”, rekao je biskup. „Sva ova pitanja su na stolu i svi pokušaji [da se] ponište ne će imati uspjeha”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...