Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Nova stranka pod vodstvom Faragea mogla bi imati važnu ulogu u političkom životu Velike Britanije

Kad bi konzervativac Nigel Farage osnovao novu političku stranku, dobio bi potporu više od četvrtine britanskih birača na sljedećim izborima, otkrila je nova anketa. Novine The Telegraph provele su anketu i prema njoj dvanaest posto javnosti bilo bi jako zainteresirano dati svoj glas novoj stranci koju vodi Farage, a šesnaest posto bi bilo zainteresirano.

Ti brojevi rastu među konzervativnim glasačima gdje je utvrđeno da bi trideset osam posto razmotrilo glasovanje za Faragea, a četrdeset tri posto birača koji su glasali za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije smatra isto.

Razlozi za potencijalno glasovanje za Faragea koje su naveli ispitanici u posljednjoj anketi odnose se na potrebu smanjenja ilegalne imigracije i da netko ponudi stvarnu promjenu. Oko šezdeset dva posto ispitanika reklo je da žele „nekog tko će stati u obranu običnih Britanaca“.

Komentirajući rezultate ankete, Farage je tweetao: „Konzervativci su na rubu katastrofe“. Također je rekao za The Telegraph da ne bi isključio sudjelovanje na još jednim izborima, iako je upozorio da britanski izborni sustav za opće izbore nevjerojatno otežava život manjim strankama.

„Uspio sam dva puta pobijediti na nacionalnim izborima s proporcionalnom zastupljenošću, ali posljednji put kad sam pokušao sveobuhvatnu kampanju na općim izborima, osvojio sam četiri milijuna glasova i jedno mjesto”, rekao je Farage novinama. „Tako da sam malo ljut zbog tog iskustva. Ne ću to odmah isključiti, ali treba razmišljati i o rezultatima, s obzirom na izborni sustav“, dodao je Farage.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...