Subota, 27. travnja 2024.

PADAJU REKORDI: U Njemačkoj inflacija došla do 10.4%

Podaci za listopad u Njemačkoj pokazuju da je inflacija ponovno porasla. Unatoč ranijim ekonomskim prognozama koje su predviđale da će inflacija pasti na jednoznamenkastu brojku, inflacija je i dalje u porastu i sada je dosegla najvišu razinu u Njemačkoj od 1951. Prognoze su zbog toga sada prilagođene špekulacijama da će porasti na 11% ili 12% tijekom sljedećih mjeseci prije pada na jednoznamenkastu brojku.

Najveći čimbenici koji su zaslužni za nastavak rasta inflacije su skok cijena energenata, koji su u odnosu na prethodnu godinu porasli za četrdeset tri posto, te hrane koja stoji dvadeset posto više nego u ovo doba prošle godine. Timo Wollmershäuser, zamjenik direktora Centra za makroekonomiju i istraživanja, priznao je da val inflacije još nije prekinut, dodajući da „posebno visoki troškovi energenata nisu u potpunosti preneseni na potrošači još“.

Čak je izračunata inflacija izostavljanjem roba čije su cijene posebno nestabilne, poput energenata i hrane, u listopadu porasla s 4,6 posto na 5 posto. Ekonomist Commerzbanka, Marco Wagner primijetio je da „cijene rastu posvuda”, naglašavajući kako ne očekuje da će se to uskoro promijeniti. „S obzirom na visoku inflaciju, koju prati ogroman gubitak kupovne moći, sindikati bi mogli zahtijevati veće plaće”. Wagner ne vjeruje da je opadanje stope inflacije na vidiku; ako ništa drugo, vjeruje da će stopa inflacije pasti tek iduće godine jer „cijene energenata više ne će rasti tako drastično kao ove godine zbog ograničenja cijena koje je nametnula vlada“. Iako je njemačka vlada najavila skoro uvođenje ograničenja cijena plina, treba pričekati sljedeće mjesece da se vidi rezultat.

Izvješće je uslijedilo nakon prethodne objave odluke Europske centralne banke da podigne kamatne stope za dodatnih 0,75%, kako je izvijestio Sven Larson. Predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde istaknula je činjenicu da sve što rade trenutno nema učinak na inflaciju.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...