Utorak, 23. travnja 2024.

STRAŠNA OTKRIĆA: Jedemo li sigurnu hranu ili nas truju?

U operaciji koja je obuhvatila dvadeset šest zemalja diljem europskog kontinenta, policijske jedinice Europola zaplijenile su 26,800 tona nedopuštenih prehrambenih proizvoda i petnaest milijuna litara alkoholnih pića, izvijestio je Europol u četvrtak. Racije provedene između prosinca 2021. i svibnja 2022. također su rezultirale uhićenjem osamdeset osoba, a otvoreno je više od 175 kaznenih procesa.

U priopćenju za javnost koje su medijima dali predstavnici Europola ustvrdilo se da građani Europske unije nisu svjesni da ponekad konzumiraju otrovne proizvode.

„Sa ciljem otkrivanja kriminalnih aktivnosti, nacionalne policije provele su provjere u carinskim područjima, na fizičkim i internetskim tržnicama te u cijelom lancu opskrbe hranom. Operativne radnje usmjerene su na prijevare s morskim plodovima te su provedene ciljane akcije sa ciljem utvrđivanja prijevara s alkoholom i vinima“, dodali su u priopćenju iz Europola.

U jednom je slučaju talijanska policija zatvorila vinariju koja je proizvodila modificirano vino; jer su dodavali šećer i vodu jeftinim vinima i stavljali skupe etikete na boce. Policija je u toj raciji zatvorila vinariju, zaplijenila jedanaest automobila i milijun litara vina.

U drugoj raciji u Španjolskoj policija je pronašla kriminalnu mrežu koja je prodavala kemijski izmijenjen začin kao znatno skuplji šafran. Tijekom te racije policija je uhitila jedanaest osoba i zaplijenila 10,000 tona ekstrakta začina, koji bi vrijedio 750,000 eura da se prodaje kao šafran.

U Portugalu, Nacionalna agencija za ispravnost hrane napravila je raciju ilegalne klaonice i zaplijenila šezdeset zaklanih svinja. Budući da se tome proizvedenom mesu nije moglo ustvrditi podrijetlo, te ono nije ispunjavalo minimalne zahtjeve i smatralo se neprikladnim za konzumaciju, vlasti su odlučile privesti osumnjičene. Portugalska je policija u toj raciji zaplijenila meso s isteklim rokom upotrebe koje je bilo prepakirano kao svježe.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...