Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Washington Post opisuje predstavu o pedofilima kao briljantnu!

Washington Post je na meti kritika nakon što je objavljena recenzija predstave koja pozitivno prikazuje pedofile. Downstate, predstava koju je napisao Bruce Norris, prikazuje se u kazalištu Playwright Horizons od 22. prosinca. Radnja je smještena u dom za seksualne prijestupnike u jugozapadnom Illinoisu i prikazuje životne priče četiri pedofila (Freda, Deea, Felixa i Gioa).

Predstava je premijerno bila izvedena 2018., a prema tadašnjem izvješću Chicaga Tribunea, kazalište Steppenwolf dugo je odgađalo da je izvede jer u pozitivnom svjetlu prikazala pedofile, ali je to na kraju ipak učinjeno. Produkcija i glumačka postava sponzorirani su od Roya Cockruma koji podržava „neuobičajene umjetničke projekte“. Filantrop Cockrum je isto tako financirao predstavu pod nazivom 2666, koja u pozitivnom svjetlu prikazuje silovatelje mladih žena.

Iako ne čitam Washington Post, ipak sam se začudio kada sam naišao na članak u kojem kazališni kritičar Mark Peters pozitivno piše o predstavi Downstate. U recenziji koja je objavljena 23. studenog, Peters je predstavu nazvao „briljantnom“, opisujući Norrisove „provokativne napore“ kao pokušaj da se društvo potakne na razmišljanje. Članak možete pročitati ovdje.

Iako prekršaje koje je svaki od četvorice pedofile počinio kazališni kritičar Peters smatra užasnima, ipak se pita jesu li kazne za njihove zločine oštre i nehumane?! Peters inzistira na tome da ova predstava predstavlja „zadivljujuću demonstraciju moći narativne umjetnosti da se uhvati u koštac s tabuom, da nas natjera da gledamo na kontroverznu temu iz nove perspektive“.

Ova predstava, po mome mišljenju, predstavlja klasično promoviranje pedofilije, koje je sve više prisutno u medijima, akademskim institucijama, pa čak i u modi. Imali smo nedavno primjer modne kuće Balenciaga koja je bila napadnuta zbog toga što je objavila reklamnu kampanju koja je sadržavala fotografije male djece koja drže medvjediće u odjeći za BDSM. Sliku možete vidjeti ovdje. Predstavnici Balenciage su se zbog straha od gubitka zarade ispričali za kampanju i povukli slike, ali svakome tko prati kulturne promjene u svijetu je sasvim jasno da pedofilski lobisti sve više novca ulažu u promoviranje ovakvih sadržaja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...