Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Zašto ljevica inzistira na eliminaciji svih neistomišljenika u obrazovnom sustavu?

Ljevičari su u zadnjih nekoliko desetljeća preuzeli dominaciju u američkom obrazovnom sustavu, ali to im nije dovoljno pa žele suzbiti svako neslaganje. O problemima u američkom obrazovnom sustavu više možete pročitati na portalu Minding the Campus (ovdje).

Kada se promišlja o obrazovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, treba analizirati konkretan primjer kao što je koledža Kern u Kaliforniji. Na koledžu je postojala mala skupina profesora koji su bili posvećeni “staromodnim“ akademskim vrijednostima kao što je sloboda govor. Takav način postupanja je uzrujao neke studente, koji su optužili “staromodne“ profesore za rasizam. Možete pretpostaviti kako je vodstvo sveučilišta odgovorilo?

Vjerujem da znate odgovor. Akademski profesori koji su se zalagali za slobodu govora na koledžu Kern na kraju su imali pravne posljedice i opomene pred otkaz. Što ovo pokazuje? Da je modus operandi ljevice negacija bilo kakvog promišljanja koje odstupa od službenog narativa. Problem nije u tome što ljevičari provode svoju ideologiju, nego što im se nitko ne suprotstavlja. Tvrdim da postoji kultura straha.

Zašto to tvrdim? Primjerice, studenti i profesor na mnogim američkim sveučilištima imaju službene forume za optuživanje akademskog kadra bez trunke dokaza, pa uprava sveučilišta na temelju anonimnih objava zaprijeti profesorima otkazima ili im daju otkaze. Iz tog razloga profesori neće poticati promišljanje izvan službenih okvira, nego će od studenata stvoriti novu generaciju nemislećih građana s imaginarnim diplomama. To je zastrašujuća pojava koja će uskoro postati dio Hrvatske realnosti, naravno u drugačijoj formi od američke.

Ovdje možete pročitati o stanju i na drugim kalifornijskim koledžima, da vidite u kojem smjeru ide “progresivna“ Amerika.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...