Petak, 26. travnja 2024.

Pobuna protiv Boga i pokušaji da se prevlada ljudska narav

Od kad je Bog stvorio svijet i čovjeku dao slobodnu volju postoji čovjekova napast da sebe pokuša staviti na mjesto Stvoritelja. Već u Knjizi postanka (Postanak 3,5) čitamo o čovjekovoj kušnji: „Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo“.

Sve do danas traje pobuna stvorenog protiv Stvoritelja, a dio te pobune je i ideologija transhumanizma odnosno posthumanizma. Da je riječ o „igranju Boga“ svjedoče i nedavne vijesti, prenesene na ovome portalu, o tome da su u Sjedinjenim Američkim Država začete bebe uz pomoć robota, a da je u Velikoj Britaniji začeta beba s tri roditelja. Ranije smo doznali i to da znanstvenici u Japanu vrše pokuse na miševima čiji je cilj taj da muškarci u budućnosti budu mogli dojiti.

Rat protiv djece

Svakome je jasno da se ovdje radi o kulturi smrt i o genderističkoj ideologiji koja ne priznaje antropološke datosti i želi pisati novu Knjigu postanka. U fluidnoj postmoderni svatko može sam konstruirati svoj identitet i nije vezan bilo kakvim „okovima“ tradicije. Poveznica svih navedenih slučajeva je rat protiv djece kojima se želi oduzeti pravo na majku i oca ili, u konačnici, pravo na postojanje.

Za one pak supružnike koji možda još razmišljaju o djeci ideologija transhumanizma izmislila je bebe pokretane umjetnom inteligencijom. S obzirom na to da je prema zelenim neomaltuzijancima svako novo dijete i nekoliko novih tona ugljičnog dioksida, firma Babyclons® proizvodi ultrarealistične silikonske „bebe“, s umjetnom inteligencijom dizajniranom da oponaša ponašanje pravog djeteta. Silikonska „beba“ simulirana plakanje zbog gladi i umora, a može simulirati i dojenje.

U transhumanističko-tehnoprogresivističkoj viziji ljudi će dobiti, kako je to formulirao, Yuval Noah Harari, „božanske sposobnosti stvaranja i razaranja“. Onaj tko će biti spojen na računalo imat će poboljšane fizičke, mentalne i duhovne sposobnosti, a oni koji se ne će ukrcati na vlak „progresa“ suočit će se s izumiranjem. Glavni proizvodi 21. stoljeća, prema ovome savjetniku Svjetskog ekonomskog foruma, bit će tijela, mozgovi i umovi.

U takvome svijetu više ne će biti mjesta ljudskoj imperfekciji. Naručivat će se djeca s točno određenim karakteristikama. O tome su davno maštali rani eugeničari koji su se zalagali za to da se čovjek uključi u svoju evoluciju i da se odstrane svi „štetni elementi“. Današnja ideologija transhumanizma nastavlja tamo gdje je eugenika stala.

Mržnja

Glavni direktor Instituta budućnosti čovječanstva na Sveučilištu u Oxfordu Nick Bostrom ne krije da je cilj transhumanista stvaranje „postljudi“: „Transhumanisti vide ljudsku prirodu kao u-radu, poludovršen početak koji se može preoblikovati na poželjne načine. Trenutačno čovječanstvo ne mora biti krajnja točka evolucije. Trashumanisti se nadaju da će ljudi, odgovornom uporabom znanosti, tehnologije i ostalih racionalnih sredstava moći postati postljudi, bića s mnogo većim kapacitetima od onih koja imaju trenutni ljudi“.

Ako vas ovakve vizije podsjećaju na ideju o „nadčovjeku“, na dobrom ste tragu. Osnivač ekologizma Ernst Heinrich Haeckel, o čemu smo nedavno pisali, smatrao da kršćanski moral, sa svojim štetnim milosrđem prema slabijima, predstavlja „najgori nemoral“ i treba biti nadomješten prirodnim odabirom i novom promjenom medicine koja će neizlječive rješavati muka dozom nekog bezbolnog i brzog otrova. U skladu s time osnivač ekologizma zagovarao je abortus, čedomorstvo, eutanaziju kao i bezbolnu eliminaciju bolesnih i umobolnih.

U korijenu svih ovih ideologija mržnja je prema kršćanstvu i mržnja prema čovjeku i njegovoj naravi koja je odraz mržnje prema Bogu Stvoritelju. Kršćanstvo jasno govori o smrtnosti čovjeka na ovome svijetu. To se kosi s transhumanističkom idejom da će čovjek pomoću znanosti i tehnike postići neku vrstu raja na zemlji ili, u radikalnijem izričaju, to se kosi s posthumanističkom idejom o tome da će čovjek postati bog.

Pobuna protiv Boga očito ne staje kao ni pokušaji da se prevlada ljudska narav.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...