Srijeda, 08. svibnja 2024.

APSURD U BERLINU: U jednoj inicijativi sudjeluju katolici, muslimani i… druidi

Za vikend, od 2. do 3. rujna, u Berlinu će se održati Duga noć religije. Sinagoge, džamije, crkve i mnoga druga vjerska središta u njemačkoj prijestolnici bit će otvorena pod motom „Zvuk zemlje“, izvijestio je Berlinski vjerski forum.

Program uključuje preko 70 prijedloga za čitanje, molitve, meditaciju, razgledavanje i glazbu. Bit će predstavljen na posebnom međuvjerskom susretu 30. kolovoza navečer u Baptističkoj crkvi mira u berlinskoj četvrti Charlottenburg.

Ideja Duge noći religija nastala je 2011. godine u sklopu Berlinskog dijaloga religija, inicijative Berlinskog senata. Osim kršćana, muslimana i Židova, događaju prisustvuju i manje zajednice poput hindusa, budista, sikha, ali i sljedbenici poganskih kultova – primjerice starogermanskih kultova.

Na službenim stranicama događanja navedeni su subjekti koji sudjeluju u inicijativi; registrirana je barem jedna katolička crkva. Pored njega, moći ćete posjetiti i njemačku zajednicu… Druida.

Postavlja se pitanje je li primjereno da katolici sudjeluju u ovakvim akcijama kao da su samo jedna od „religioznih opcija“ na šarenom svjetonazorskom tržištu?

Možda bi bilo pametnije na vratima crkava izvjesiti poruku: mi nismo kao budisti ili druidi, jer Isus Krist je jedina Istina, Put i Život…

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...