Nedjelja, 28. travnja 2024.

Istraživanje: Društvene mreže stvaraju veliku ovisnost

Prema znanstvenicima, korištenje društvenih medija može biti problematično kada počne ometati svakodnevne aktivnosti i dovede do lošeg mentalnog stanja, uključujući depresiju, tjeskobu, stres i usamljenost.

Prema analizi koju je objavio „Journal of Medical Internet Research“, čak ni potpuno odvajanje od digitalnog sadržaja ne pomaže u takvim situacijama.

 Prema procjenama, 2022. godine 4,6 milijardi ljudi u svijetu koristilo se barem jednom vrstom društvenih medija.

Koriste se različite metode za poboljšanje mentalnog zdravlja korisnika društvenih medija, od kojih je najpoznatija apstinencija ili ograničavanje vremena provedenog na stranicama društvenih mreža, uključujući tehnike izvedene iz kognitivne bihevioralne terapije (KBT).

Istraživači s University College London, želeći ispitati učinkovitost pojedinih alata, analizirali su podatke prikupljene u 23 studije provedene diljem svijeta u godinama 2004.-2022. Pokazalo se da su intervencije temeljene na terapiji bile najučinkovitije – u 83% slučajeva.

Prema studijama, one su poboljšali psihičko stanje ispitanih osoba, dok je samo ograničenje korištenja društvenih mreža bilo učinkovito samo u 20 posto, a potpuno povlačenje društvenih mreža – u 25 posto.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...