Petak, 03. svibnja 2024.

Pariška policija uhitila je Egipćanina koji je trebao izvršiti napad na katedralu Notre-Dame

U Parizu je policija uhitila jednog Egipćanina osumnjičenog za pokušaj terorističkog napada na katedralu Notre-Dame, izvijestio je na Uskrs francuski list „Journal du Dimanche“.

62-godišnji muškarac je ispitan i uhićen pod optužbom za terorizam. Egipćanin je uhićen i optužen u ožujku. Policija sumnja da je muškarac povezan s terorističkom organizacijom Islamska država.

Ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin najavio je za Uskrs najviši stupanj protuterorističke pripravnosti i preporučio vlastima da postave policajca ispred svake kršćanske crkve.

 Prema riječima premijera Gabriela Attala, od 2017. osujećeno je ukupno 45 planova za terorističke napade. Vjerski objekti smatraju se glavnim metama džihadista.

U Francuskoj postoji oko 800 no-go zona, tj. šerijatskih gheta u kojima policija nema nadzor. Ova su mjesta, u kojima živi oko 5 milijuna ljudi, vrlo podatka za planiranje terorističkih napada.

Podsjećamo da je pred pet godina izbio požar u katedrali. Bilo je to travnja 2019. godine oko 18:20 kad je ispod krova katedrale Notre-Dame u Parizu izbila vatra. Požar je ugašen petnaest sati kasnije. U požaru su izgorjeli krov i toranj na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori teško su oštećeni.

Ova bi gotička katedrala, nakon obnove, trebala biti otvorena u prosincu ove godine.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...