Srijeda, 01. svibnja 2024.

Promjene u rimskoj biskupiji: Papa je protjerao dvojicu dužnosnika, slučaj Rupnik je u drugom planu

Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Angela De Donatisa na mjesto kardinala-vikara. Istodobno je ostavku podnio i jedan od pomoćnih rimskih biskupa Daniele Libanori. De Donatis će postati apostolski penitencijarij, a Libanori papinski savjetnik za posvećeni život.

To znači da će se vodstvo rimske biskupije iz temelja promijeniti.

Važno je podsjetiti kako je kardinal Angelo De Donatis 12. ožujka 2020. naredio zatvaranje svih crkava u Rimu zbog Covida-19, s čime se papinski svećenik i kardinal Konrad Krajewski nije složio, demonstrativno otvorivši jednu od crkava vjernicima. Sljedećeg dana De Donatis je promijenio svoju odluku.

Isti je službenik uveo radikalna ograničenja latinske liturgije i podržao pobunu Amoris laetitia u rimskoj biskupiji.

Prema riječima vatikanskih dužnosnika, obje su smjene povezane sa slučajem slovenskog bivšeg isusovca Marka Rupnika, optuženog za očigledno duhovno zlostavljanje i seksualno zlostavljanje časnih sestara.

Rupnik je posljednjih godina uživao veliku naklonost u Vatikanu, ostavljajući dojam da ima potporu samog Franje. Libanori je, prema blogu Messa in Latino, branio žrtve Marka Rupnika te je zbog toga došao u sukob s papom Franjom.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...