Ponedjeljak, 06. svibnja 2024.

UN napada majčinstvo kod kuće kao „rodnu nejednakost“

Mame koje ostaju kod kuće, i majke općenito, žrtve su „rodne nejednakosti“ i „rodno uvjetovanog nasilja“  zbog svoje predanosti svojoj djeci, tvrdi krajnje ljevičarsko povjerenstvo Ujedinjenih naroda.

Prema novinarki Kimberly Ells, 68. sjednica Komisije UN-a za status žena navodno je bila uvelike usredotočena na  „neplaćeni rad njegovatelja“. Program Ujedinjenih naroda za 2023. za ciljeve održivog razvoja navodi „neplaćeni rad njegovatelja“ kao nešto što treba riješiti.

„Ali snage koje su se ovog proljeća okupile u Ujedinjenim narodima nazvale su to zločinom“, rekla je. „Biti ‘neplaćena njegovateljica’- žene diljem svijeta u prosjeku rade više u kući nego muškarci, ljudi u krugovima UN-a to nazivaju ‘rodnom nejednakošću’, ‘rodnom nepravdom’, pa čak i ‘rodno uvjetovanim nasiljem’. “

Ells je izvijestila da su članovi komisije željeli vrtić koji financiraju porezni obveznici, ideja za koju je istaknula da ima marksističke korijene. Iako je Karl Marx najpoznatiji po tome što je bio protivnik kapitalizma, on je podržavao da se žene natjeraju na rad i izbace iz kuće, kao i Friedrich Engels, koji je taj koncept nastavio zagovarati nakon Marxove smrti.

„U Obitelji, privatnom vlasništvu i državi, Engels je ponovio Marxov argument da žene mogu postići jednakost samo kada ‘oboje posjeduju zakonski potpunu jednakost prava’“, ranije je napisao International Socialism.

„Tada će biti jasno da je prvi uvjet za oslobođenje žene vraćanje cijelog ženskog spola u javnu industriju i da to zauzvrat zahtijeva ukidanje monogamne obitelji kao ekonomske jedinice društva“, navodi članak na komunističkom mrežnoj stranici, citirajući Engelsa.

Entiteti Ujedinjenih naroda redovito guraju ideju da su žene žrtve „neplaćenog rada za njegu“, podupirući Ellsovo izvještavanje za Mercator.

„U prosjeku, žene provode oko tri puta više vremena na neplaćenu njegu i kućanske poslove od muškaraca,“,  navodi se u članku  od 7. ožujka. „Spolne razlike u neplaćenom radu njegovatelja duboki su pokretač nejednakosti, ograničavajući ženama i djevojkama vrijeme i mogućnosti za obrazovanje, pristojno plaćeni rad, javni život, odmor i slobodno vrijeme. “

Međutim, dok UN žene kod kuće koje brinu o svojoj djeci i kućanskim dužnostima smatraju problemom – a vrtić rješenjem – mame to ne vide. „Samo 32% majki preferira rad s punim radnim vremenom“, napisao je Institut za obiteljske studije 2020. godine, sažimajući druge ankete. Čini se da velike državne subvencije za obiteljski dopust i vrtić ne mijenjaju brojke, prema izvješću IFS-a.

U Irskoj je, na primjer, 61 % majki reklo da preferira rad s nepunim radnim vremenom, dok se je drugih 12 % izjasnilo da radije uopće ne rade. Samo 23 % je reklo da želi raditi puno radno vrijeme.

Djeca koju odgajaju majke koje ostaju kod kuće često imaju bolji uspjeh u školi i manje emocionalnih problema.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...