Subota, 18. svibnja 2024.

JESTE LI SPREMNI NA SMRT? O ustrajnosti

8. O ustrajnosti

„Tko ustraje do kraja taj će se spasiti“ (Mat.24,13).

1. Veli sv. Jeronim, da mnogi počnu dobro, ali ih malo ustrajnih ostane. Počeše dobro; Saul, Juda, Tertulijan; ali na koncu svršiše zlo, jer ne ustrajaše u dobru. Sv. Jeronim veli, da Gospodin od nas ne traži samo da dobro počnemo, nego da u započetom dobru i završimo; jer je svrha, koja će plaću i nadarbinu odnijeti. Veli sv. Bono: „Jedino ustrajnost se kruni“.

Zato sv. Lovro Justinijan ustrajnost zove vrata rajska. Dakle, u ne može nitko ući, ako ne nađe vrata ulazna. Brate moj, ti si sad ostavio svoje zloće i nadaš se, da su ti oproštene. Sad si, dakle, Božji prijatelj; ali znaj dobro, da još nisi spašen. A kad ćeš se spasiti? Kad ustraješ u dobru do smrti. Tko ustraje do svrhe, taj će se spasiti. Počeo si sveto živjeti, zahvali Bogu; ali te opominje sv. Bernardo, da je onom tko počinje samo obećana plaća, a onom se daje tko ustraje do svrhe. Nije dovoljno trčati k cilju, nego treba trčati, dok se kroz njega ne prođe.

Sad si već počeo dobro živjeti; ali sad se najviše imaš i bojati: „Sa strahom i drhtanjem radite na vječnom spasenju (Fil.2,12). A zašto? Zato, jer (ne daj Bože) ako se počneš obazirati nazad i povratiš se na grješno življenje Bog će te isključiti od Raja. Pomoću milosti tvog Gospodina uklanjaj se od grješnih prigoda, često primaj svete sakramente, svaki dan razmišljaj koju vjersku istinu. „Blažen si ako uzaživiš tako, i lako čineći ako te zateče Isus, kada te dođe suditi“. (Mat.24,46). Ako si se sad stavio služiti svom Bogu nemoj vjerovati da su prestale ili nestale napasti; poslušaj što veli Duh sveti: „Sinko, stupajući u službu Božju, pripravi dušu svoju na napast“ (Crkv.2,1). Znaj da se sad više nego ikad trebaš pripraviti na borbu; jer neprijatelj, svijet, vrag i tijelo sad će više nego ikad ustati ne bi li te svladali i učinili da izgubiš milost, koju si zadobio.

Veli Dionizije Kartuzijanski, koliko se čovjek više Bogu posvećuje, toliko više Pakao nastoji, da ga svlada. A to je dosta jasno rečeno i u Evanđelju: „Kada duh nečisti izađe iz čovjeka luta po pustim mjestima tražeći pokoj, ali kad ga ne nalazi rekne: Povratit ću se u kuću svoju odakle sam izašao! I kad stigne, nađe je pometenu i uređenu. Zatim ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova gorih od sebe, te uđu i tu se nastane. I za onog čovjeka posljednje stanje bude gore od prvoga“ (Luk. 11,24.) Dakle vrag, kad se protjera iz jedne duše, on nema mira ni pokoja, sve sile uloži ne bi li se opet u nju povratio; još za pomoć zove drugove i pođe li mu za rukom te opet u nju uniđe, tad za onu nevoljnu dušu biti će posljednja propast mnogo gora nego li je prva bila.

Razmatraj, dakle, kakvim se oružjem moraš naoružati da se obraniš od ovih neprijatelja i uzdržiš se u milosti Božjoj. Da te vrag na savlada jačeg oružja nema od molitve. Veli sv. Pavao, da se mi ne borimo s ljudima od mesa i krvi, kao što smo i mi, nego sa vojvodama iz Pakla. Time je htio pokazati nam da mi nismo toliko jaki da se borimo s paklenom vlasti; za to nam treba Božja pomoć. S Božjom pomoći možemo sve; ovako je sv. Pavao govorio, ovako moramo i mi svi govoriti. Ali ova pomoć daje se samo onom tko ju traži s molitvom: Molite i primit ćete. Dakle, ne uzdajmo se u naša obećanja, ako se u njih pouzdamo propali smo; sve naše pouzdanje, kad nas vrag uznapastuje, stavimo u Božju pomoć, preporučujući se tad Isusu i Presvetoj Mariji. Osobito trebamo tako raditi, kad budemo napastovani protiv čistoće, jer između svih napasti ova je najstrahovitija i s njom vrag najviše dobiva. Mi nemamo te snage da sačuvamo čistoću, treba nam ju Bog dati. U toj dakle napasti trebamo se odmah obratili k Isusu i njegovoj Majci, zazivajući za pomoć Presveta imena Isusa i Marije. Tko tako radi pobijediti će; tko ne radi izgubit će se.

Molitva: Ne odbij me od svog lica. Već znam, da ti mene nećeš nikada napustiti, ako ja tebe prije ne ostavim; i ovog se najviše bojim, jer sam odveć slab. Gospodine osnaži me protiv Pakla, koji traži da me opet zasužnji. Tu milost molim po Isusovim zaslugama. Slatki Spasitelju, uspostavi vječiti mir između mene i Tebe, da se zauvijek ne prekine. I zato daruj mi svoju svetu ljubav; jer tko te ne ljubi taj je mrtav. Od ove nesretne smrti Ti me izbavi, o Bože duše moje. Bio sam izgubljen, to već znaš. Po svojoj dobroti doveo si me u ovo sadašnje stanje, u kojem se sad nalazim, i ufam se, da sam u tvojoj milosti. Po onoj gorkoj smrti, Isuse moj, koju si za me pretrpio, ne dopusti, da se ikad više svojevoljno povratim na izgubljnje. Ljubim te iznad svake stvari, ufam se, da će me uvijek ova ljubav držali, da ću u ovoj ljubavi umrijeti, i u istoj ljubavi zauvijek živjeti.

O, Marijo Majko moja, ti se zoveš Majka ustrajnosti. Ovaj veliki dar po tebi se dijeli. Tebi se preporučujem i po tebi ga mislim dobiti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...