Srijeda, 01. svibnja 2024.

Vrhovni sud Arizone potvrdio je pro-life zakon koji zabranjuje gotovo sve pobačaje

Vrhovni sud Arizone presudio je da snažan pro-life zakon koji zabranjuje gotovo sve pobačaje može stupiti na snagu za četrnaest dana, iako se ljevičarski aktivisti nadaju da će tu odluku poništiti glasačkom inicijativom u studenom.

Trenutačni zakon Arizone ograničava pobačaj na prvih petnaest tjedana trudnoće, no također treba napomenuti da ta država ima u knjigama zabranu pobačaja koja datira iz 1864., desetljećima prije nego što je Arizona postala američka država. Ta je zabrana blokirana u provođenju od 1973. kada je Vrhovni sud presudio Roe protiv Wadea, proglasivši „pravo”  na legalni pobačaj. Zabrana je kodificirana 1913., nakon što je Arizona stekla državnost.

Kad je Vrhovni sud poništio Roea u lipnju 2022., dopuštajući državama da izravno zabrane pobačaj po prvi put u pola stoljeća, to je ponovno pokrenulo pitanja o valjanosti zakona. Sutkinja Vrhovnog suda okruga Pima Kellie Johnson presudila je da se zakon može provesti jer je nestala jedina osnova za staru zabranu.

Prizivni sud u Arizoni kasnije je presudio da se pobačaji ne mogu utužiti prema starom zakonu jer su ga zamijenili noviji zakoni koji dopuštaju pobačaj u prva četiri mjeseca trudnoće. Najviši državni sud prošlog je kolovoza objavio da će preispitati tu odluku.

U presudi od utorka, većina je utvrdila da 15-tjedna zabrana „nije zakonodavni pokušaj očuvanja prava na pobačaj u Arizoni”, već „značajno zakonsko ograničenje izbornog pobačaja” u vrijeme kada je Roe zabranio jačanje prijašnjih zakona, što znači da nije štitio pobačaje prije 15 tjedana.

Provedba zakona iz 1864. odgođena je „za četrnaest kalendarskih dana od datuma podnošenja ovog mišljenja kako bi se strankama u istražnom zatvoru omogućilo  da odluče hoće li nastaviti s preostalim problemima pokrenutim na prvostupanjskom sudu i, ako je tako, zatražiti daljnju olakšicu odgode prema diskrecijskoj ocjeni prvostupanjskog suda.”

Krajnje ljevičarska demokratska guvernerka Katie Hobbs i državna odvjetnica Kris Mayes prethodno su izjavile da neće procesuirati prekršitelje trenutnih državnih zakona o pobačaju, tvrdeći da postoji razina tužiteljskih smjernica za koju kritičari tvrde da je nema. Mayes je u utorak napala presudu kao  „nesavjesnuzatražiti daljnju olakšicu odgode prema diskrecijskoj ocjeni prvostupanjskog suda.  i ponovila da neće provoditi nikakve zabrane pobačaja.

Aktivisti koji se zalažu za pobačaj u državi Grand Canyon nadaju se da će ishod učiniti bespredmetnim stavljanjem na glasanje, u studenom, predloženog ustavnog amandmana kojim bi se uspostavilo  „temeljno pravo na pobačaj”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...