Subota, 27. srpnja 2024.

Dijanović: Novi hladni rat

U novoj epizodi emisije Ton-slika-politika Davor Dijanović komentira sukobe velikih sila i naglašava da se nalazimo u novome hladnom ratu SAD-a, Rusije i Kine koji se odvija na mnogim područjima, pa tako i u Ukrajini.

„Živimo u vremenu povratka realizma u međunarodne odnose. Završio je praznik iz povijesti u kojemu su ratovi među državama bili rijetkost. Izgubljena je norma protiv stjecanja teritorija zemalja silom. Geopolitika ponovno dolazi u prvi plan, a to znači i njezine ključne aspekte kao što su sukobi velikih sila i borba oko resursa i utjecaja.

Naravno, ovo je praćeno i povećavanjem vojnih proračuna i naoružavanjem. Živimo u vremenima tektonskih lomova geopolitičke scene. Stari poredak umire, a novi se još nije rodio, a ovakva se razdoblja u studijama međunarodne sigurnosti označavaju kao najopasnija u povijesti.

Nadamo se da će se rivalstva velikih sila transformirati prema nekoj vrsti upravljanih rivalstava i da je kod ključnih lidera ostalo minimuma zdravog razuma. U protivnom u sutrašnjim bi se periodizacijama povijesti moglo pokazati da smo se 2024. nalazili na pragu novoga velikog rata“.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...