Petak, 12. srpnja 2024.

Papa tvrdi da je kritika demokracije bolest

Iako se demokracija posljednjih desetljeća proširila svijetom, čini se da danas boluje od opasne bolesti demokratskoga skepticizma, napisao je Papa u uvodu antologije svojih tekstova o demokraciji. Objašnjava da taj skepticizam proizlazi iz poteškoća koje demokracija ima u suočavanju sa složenošću modernoga vremena.

Međutim, Franjo ističe da je neosporna vrijednost demokracije zajedništvo, činjenica da se zajedno suočavamo s izazovima. „Problemi s kojima se borimo“, piše Papa, „pripadaju svima i tiču ​​se svih. Demokracija o njima zajedno razgovara i zna da samo zajedno možemo pronaći rješenja za te probleme. Jer u društvu poput ljudskoga, čovjek se ne spašava.“ A to je, kako ističe Sveti Otac, srce demokracije: činjenica da je zajedno bolje, jer je samo gore i tužnije. „Zajedno znači“, piše Papa, „da jedan plus jedan nije dva, nego tri, jer sudjelovanje i suradnja stvaraju ono što ekonomisti nazivaju dodanom vrijednošću, tj. pozitivan i gotovo konkretan osjećaj solidarnosti.“

Franjo je naglasio da je sudjelovanje bit demokracije. U diktatorskom režimu nitko ni u čemu ne sudjeluje, svi pasivno promatraju, podsjetio je Papa, dodavši da je sudjelovanje također uvjet demokracije. Ne možete biti pasivni, morate ispuniti svoju dužnost, suočiti se sa samim sobom, dati svoje ideje, svoja pitanja. Govoreći o temama koje danas zahtijevaju takav demokratski angažman, spomenuo je izazov migracija, demografsku zimu i mir.

Antologija papinskih tekstova koju su objavili vatikanska izdavačka kuća LEV i dnevnik Il Piccolo nosi naslov: Al cuore della democrazia – U srcu demokracije. Pripremljena je u povodu 50. katoličkog socijalnog tjedna u Italiji koji se održava u Trstu i na kojem će Franjo sutra sudjelovati.

Sveto pismo, tradicija, nauk papa – nigdje ne možemo pronaći obvezu katolika da podržavaju demokraciju. Katolička Crkva nije osuđivala demokraciju kao takvu, ali je ipak uvijek ukazivala na značajne prednosti monarhijske vladavine. Danas se čini kao da su sva dosadašnja učenja prekrižena i demokracija je odjednom postala jedina legitimna politička formula.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...