Nedjelja, 14. srpnja 2024.

Španjolska: Tisuće hodočasnika bez tridentske mise, Vatikan izdao zabranu

Tisuće hodočasnika u španjolskom marijanskom svetištu u Covadongi ne će moći prisustvovati tradicionalnoj svetoj misi. Dikasterij bogoštovlja objavio je nadbiskupiji Oviedo da su slavlja u starom obredu zabranjena.

U Covadongi se nalazi poznato svetište Nuestra Señora de la Cristiandad. Posljednje tri godine u ovo se mjesto hodočasti, a hodočašće završava tradicionalnom svetom misom. Ove godine to ne će biti slučaj. Mjesec dana prije hodočašća, iz Dikasterija za bogoštovlje poslano je pismo vlastima nadbiskupije Oviedo u kojem se obavještava o zabrani slavljenja svete mise u starom obredu.

Organizatori hodočašća otkazali su svetu misu u svetištu. Ujutro prije polaska na put u kampu će se slaviti tradicionalna latinska misa; na mjestu će se pjevati Te Deum i čin posvete Blaženoj Djevici Mariji.

Čini se da je odluka povezana s tradicionalnim hodočašćem u Chartres koje se održalo u lipnju ove godine. U njemu je sudjelovalo oko 20 000 ljudi, posebice mladih. Hodočašće je završilo tradicionalnom svetom misom koju je predslavio kardinal Gerhard Müller.

Hodočašće je izazvalo kritičke komentare u Dikasteriju za bogoštovlje. Kardinal Müller rekao je da je razgovarao s jednim od njezinih dužnosnika, koji je rekao da je bolje uopće ne služiti misu, nego u tradicionalnom obredu. S druge strane, jedan od glavnih liturgičara iz stručne baze Dikasterija, prof. Andrea Grillo, izjavio je da su 20 000 hodočasnika u Chartres jednostavno – sekta.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...