Petak, 24. svibnja 2024.

Prijelomna vijest: Isus Krist zatvoren u Hrvatskoj!

Danas je Tijelovo, kada slavimo živu prisutnost Isusa Krista s nama u svakoj katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i u svijetu.

Idemo to opet ponoviti. Isus Krist je živ i skriva se u prilikama kruha, to jest svete hostije (euharistije) koja se pretvara u stvarno Kristovo tijelo nakon pretvorbe na Svetoj misi.

Katolici, za razliku od protestanata, ne smatraju ovo samo nekom simbolikom, nego vjeruju da je hostija stvarna prisutnost Tijela i Krvi Isusove.

Svaka katolička crkva ima svetohranište, i kada je upaljena mala crvena svijeća onda to znači da je “Isus doma”, to jest da su posvećene hostije (Isus) unutra.

Važno je kada prolazimo ispred svetohraništa da pokleknemo, jer prolazimo ispred svog Kralja.

I taj Kralj je tu s nama do kraja svijeta. Veliki sveci su pisali o tome da je Isus dobrovoljno sebe “zatvorio” u svetohraništu radi nas. Ostao je s nama. Nije nas napustio.

Crkveni učitelj sveti Alfonz Liguori piše u svojoj knjizi „Posjeti kod Isusa u Svetom Sakramentu i kod Njegove Majke“ iz godine 1745.:

„Gospodine moj, moglo ti je biti dovoljno da ostaneš u ovom sakramentu samo preko dana kada si mogao imati klanjatelje da ti prave društvo; ali kakva ti je bila korist da ostaneš i cijelu noć, kad ljudi zatvaraju crkve i idu doma, ostavljajući te sasvim samog?  Ali ja te već razumijem: ljubav te učinila našim zarobljenikom; ljubav je… koja te je vezala… i to, noću i danju, i nikad ti ne dopušta da nas napustiš”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...