Petak, 29. ožujka 2024.

Biskup Rolando Jose Álvarez u Nikaragvi blagoslivlja policajce koji ga progone

Biskup Rolando Jose Álvarez je zajedno sa skupinom svećenika i katolika laika spriječen napustiti biskupsku kuriju od 4. kolovoza. Nekoliko dana prije ovog videa, nekoliko katoličkih radijskih postaja pod pokroviteljstvom biskupije Matagalpa je vlada zatvorila.

Biskup je prije tjedan dana otvoreno kritizirao vladu sandinističkog predsjednika Daniela Ortege zbog njezine represije nad stanovništvom Nikaragve i kršenja ljudskih prava. Treba istaknuti kako je vlada protjerala ugledne katolike/nje iz zemlje, uključujući cijeli red časnih sestara u srpnju, i vatikanskog nuncija u ožujku.

Nakon što se biskup Álvarez javno usprotivio zatvaranju radijskih postaja, ulaz u lokalnu kuriju bio je blokiran od strane policije, iako nije bio optužen za nikakav zločin.

Međutim, 5. kolovoza nacionalna policija Nikaragve objavila je istragu koja je uključila biskupe, rekavši da su se nasilne skupine organizirale kako bi „izvele djela mržnje protiv stanovništva, uzrokujući atmosferu tjeskobe i nereda, remeteći mir i sklad u zajednici, sa svrhom destabilizacije države Nikaragva i napada na ustavnu vlast”.

U videu koji možete vidjeti (objavljen je 7. kolovoza), pojavljuje se biskup kako pjeva „El Amigo“ policajcima i kako ih blagoslivlja. Pjesma, popularna u Latinskoj Americi, govori o dobrom prijatelju. Možete čuti glasove zatočenih s njim kako se pridružuju pjevanju, koji uključuju sljedeće stihove: „U određenim teškim trenucima života tražimo nekoga tko će nam pomoći pronaći izlaz”.

Dana 7. kolovoza nikaragvanski kardinal Leopoldo Brenes pročitao je izjavu biskupa te zemlje u kojoj se kaže da su u zajedništvu sa svojim pritvorenim bratom biskupom.

„Ova situacija dira naša srca kao biskupa nikaragvanske Crkve”, rekao je kardinal Brenes, dodajući rečenicu iz Prve poslanice Korinćanima: „I ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi“.

Konferencija latinoameričkih biskupa, poznato kao CELAM, izrazilo je solidarnost s biskupom Álvarezom, kao i pojedine biskupske konferencije iz Srednje Amerike.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...