Četvrtak, 25. travnja 2024.

Sekvenciranje ljudskog genoma potvrdilo vjerovanje otaca i naučitelja Katoličke Crkve

Nedavno je u sklopu T2T (Telomere-to-Telomere) projekta, korištenjem nove tehnologije, konačno dovršeno sekvenciranje ljudskog genoma gdje su dešifrirana sva slova DNK (osim Y kromosoma). ((1. Nurk, S., et al. 2022. The complete sequence of a human genome. Science. 376: 44-53))  Gotovo 100 znanstvenika sudjelovalo je u T2T projektu.

Otkriveno je da su regije genoma za koje je onaj dio genetičara koji vjeruju u ateističko tumačenje porijekla čovjeka iz zamišljenih životinjskih predaka vjerovali da su otpad, zapravo pune važnih inteligentno dizajniranih gena i drugih sekvenci važnih za život čovjeka.

Ukratko, rezultati dovršenja sekvenciranja ljudskog genoma pokazali su sljedeće:

1. Cjelokupnost ljudskog genoma je spektakularno i raznoliko skladište informacija ključnih za život čovjeka. Sama ta činjenica pobija ateističku ideju otpadne DNK (junk DNA).

2. Geni koji kodiraju proteine su u biti osnovni skup uputa unutar složenog i golemog repertoara regulatornih DNK sekvenci.

3. Postoji mnogo više gena za kodiranje RNK (u usporedbi s genima za kodiranje proteina) koji proizvode funkcionalne RNK molekule koje se ne koriste za proizvodnju proteina, ali obavljaju širok raspon funkcija u stanici.

4. Ogromna količina strateški postavljenih regulatornih prekidača i kontrolnih elemenata postoji po cijelom ljudskom genomu koji pomažu regulirati njegovu funkciju.

Zašto je ovo otkriće važno za vjernika katolika?

Oci i naučitelji Katoličke Crkve su nepokolebljivo naučavali na osnovi Božje objave u Svetom pismu da je Bog stvorio inteligentno dizajnirane dovršene tipove živih stvorenja u kojima svaki dio ima svoju svrhu.

Genetičari koji vjeruju u tumačenje porijekla čovjeka koje su zastupali oci i naučitelji Katoličke Crkve uporno su unaprijed najavljivali i upozoravali svoje kolege koji vjeruju u ateističko tumačenje porijekla čovjeka iz zamišljenih životinjskih predaka da će s razvojem tehnologije biti otkriveno da je čitav genom zapanjujuće složeno inteligentno dizajniran i da sve regije imaju svoju svrhu, te da čovjek nema životinjsko porijeklo. Ponovno se pokazalo da su u pravu bili upravo oni znanstvenici koji poput otaca i naučitelja Crkve vjeruju u točnost Božje objave.

“Ljudima je Bog dao znanost da uzmognu slaviti snagu djela njegovih.” (Biblija, Knjiga Sirahova 38,6)

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...