Petak, 26. travnja 2024.

Posljednji dani Benedikta XVI.

Kao suradnik Josepha Ratzingera od 1996., i njegov osobni tajnik od 2003. do 2022., nadbiskup Georg Gänswein bio je jedan od onih koji su najbolje poznavali Benedikta XVI. U intervjuu za Vatican News, koji je održan 4. siječnja 2023., pričao je o posljednjim danima Benedikta XVI.

Nadbiskup Georg Gänswein otišao je u Njemačku dan poslije Božić kako bi posjetio svoju obitelj. Sljedećeg jutra nazvala ga je jedna od redovnica iz samostana Mater Ecclesiae da mu kaže da je Benedikt XVI. imao jako tešku noć i da je došao dr. Patrizio Polisca, talijanski kardiolog koji se brine za papino zdravlje.

Kada se u ranim jutarnjim satima 28. prosinca vratio u samostan Mater Ecclesiae uočio je da se Benedikt XVI. nalazi na samrti. U intervjuu je napomenuo da je rano ujutro nazvao papu Franju da mu pruži informacije. Isti dan je papa Franjo uputio molbu svijetu za vrijeme redovne audijencije da mole za zdravlje pape Benedikta XVI. Nakon audijencije je papa Franjo otišao i blagoslovio svoga prethodnika.

Nadbiskup Gänswein je opisao ostatak dana kao težak, ali sljedećeg dana usprkos svim očekivanjima, zdravlje pape Benedikta XVI. se poboljšalo, a liječnik Polisca to nije mogao objasniti.

Međutim, situacija se naglo pogoršala sljedećeg dana i nadbiskup Gänswein odlučio je Benediktu XVI. dati bolesničko pomazanje. Zatim je održana sv. misa u papinoj sobi, jer je Benedikt XVI. bio nepomičan u krevetu. Papa emeritus se pričestio, primajući samo Kristovu krv liturgijskom žlicom jer dva dana nije jeo.

Posljednja noć pape Benedikta XVI. s 30. na 31. prosinca „prošla je prilično dobro“, objasnio je nadbiskup Gänswein. Tijekom te noći papa Benedikt XVI. je rekao na talijanskom jeziku „Gospodine, volim te“, što je potvrdio njegovatelj, između 2:50 i 3:10.

U rano jutro vidjelo se da je papa na samrti. Nadbiskup Gänswein o posljednjim trenucima života Benedikta XVI. kaže da „muka nije dugo trajala, oko 45 minuta“, prije nego što je Benedikt XVI. prešao u zagrljaj Oca. To se dogodilo 31. prosinca u devet sati i trideset četiri minute.

Za vrijeme intervjua njemački nadbiskup je govorio i o svom odnosu s Benediktom XVI., rekavši da je posljednjih dana uz njega doživio posebne milosti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...