Petak, 26. travnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Dovedite vlastitu savjest u dobro stanje

X. razmatranje. Kako se trebamo pripraviti na smrt.

2. Dovesti vlastitu savjest u dobro stanje

Brzo dakle, ljubazni brate, kad je već istina, da ćeš jednom umrijeti, prostri se pred Isusom razapetim i zahvali mu se na vremenu, koje ti po svom milosrđu pruža, da urediš svoju duhovnost, te iza tog pretresi sve neurednosti svog života, posebno svoje mladosti. Pogledaj, Božje zapovijedi, promotri dužnosti, koje si obavljao, zabave, koje si posjećivao, te pismeno zabilježi sve svoje pogreške i učini opću ispovijed svih grijeha cijelog života, ako je do sada nisi učinio.

Koliko samo vrijedi opća ispovijed za staviti u red življenje jednog kršćanina! Promisli, da su računi vječnosti i za to ih uredi tako, kao da ćeš ih u ovaj čas polagati Isusu, svom sudcu. Izbaci iz svog srca svaku zlu želju i svaku mržnju; sad nadoknadi i najmanju drugom učinjenu štetu, ogovaranja, loše primjere, koje si svojim zlim životom drugima dao i tvrdo odluči da ćeš izbjegavati svaku grešnu prigodu, u kojoj bi mogao izgubiti Boga. Promisli još i to da će ti se ono, što ti se sad čini da je teško na samrti činiti nemogućim.

A što je najvažnije, odluči da ćeš svim silama nastojati:

  • ostati u milosti Božjoj,
  • svaki dan po mogućnosti, slušati svetu misu,
  • razmišljati o vječnim istinama,
  • često se ispovijedati i pričešćivati, najmanje svakih osam dana,
  • svaki dan posjećivati presveti oltarski Sakrament i blaženu Djevicu Mariju,
  • čitati duhovne knjige,
  • svaku večer ispitivati svoju savjest,
  • te gajiti pobožnost prema Djevici Mariji i na njezinu čast subotom postiti,
  • a povrh svega često se preporučivati Bogu i blaženoj Djevici Mariji, te često u napastima zazivati u pomoć presveta imena Isusa i Marije.

Ovo su sredstva po kojima se može postići dobra smrt i vječno blaženstvo. Sto se pak tiče prošlog života, ufaj se u krv onoga koji te sad rasvjetljuje, jer hoće da se spasiš i uzdaj se u moćni zagovor blažene Djevice Marije, koja ti ove milosti pribavlja. Takvim životom i pouzdanjem u Isusa i Mariju, o kako Bog pomaže i kakvu snagu duša dobiva!

Brzo dakle, čitatelju moj, sav se predaj Bogu, koji te zove i počni uživati onaj sklad i mir bez kojeg si svojom krivnjom do sada živio. A kakav bi drugi veći mir mogla imati duša od onog, kad u večer pođe spavati može slobodno reći: „Ako noćas smrt dođe, nadam se da ću umrijeti u milosti Božjoj”! Kolika je to utjeha slušati buku i jeku grmljavine, potrese i mimo očekivati smrt, ako Bog tako odredi.

Molitva: Moj Bože, koliko sam ti zahvalan, što me tako očinski rasvjetljuješ. Toliko sam te puta ostavio i okrenuo ti leđa, a ti me nisi zapustio; da si me zapustio, bio bih zaslijepljen, kao što sam bio do sada; otvrdnuo bih u grijesima, a tada ih pak ne bi imao volje ostaviti, niti tebe ljubiti.

Mnogo mi je žao što sam te vrijeđao i želim biti u tvojoj milosti; mrzim proklete naslade, kojim sam izgubio tvoje povjerenje i prijateljstvo; sve su milosti po kojima se nadam da ćeš mi oprostiti i da ću se spasiti. Kad me već nisi radi tolikih grijeha odbacio, te hoćeš da me spasiš; evo me Gospodine, sav ti se predajem i žalim više nego ikakvo drugo zlo, da sam te vrijeđao i obećavam da ću tisuću puta prije umrijeti, nego li tvoju milost izgubiti. Ljubim te moje najveće dobro, ljubim te, Isuse moj, koji si za mene umro i ufam se u tvoju krv, da nećeš pustiti da se ikad više od tebe odijelim.

Ne Isuse, neću te više izgubiti. Ljubit ću te cijelog mog života, ljubit ću te na samrti, ljubit ću te kroz sve vjekove. Uzdrži me dakle za uvijek i povećaj moju ljubav prema tebi a to molim da mi udijeliš po tvojim zaslugama. Marijo, ufanje moje, moli Isusa za mene.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja svetoga Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...