Petak, 26. travnja 2024.

Što povezuje budućeg zagrebačkog nadbiskupa Kutlešu i kardinala Stepinca?

Između mons. Kutleše i bl. Alojzija Stepinca imamo dvije poveznice. Prva poveznica je samo imenovanje, jer je i bl. Alojzije Stepinac, prije nego što je postao nadbiskup, imenovan za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije.

Druga poveznica je biskupsko geslo. Obojica prelata su za biskupsko geslo odabrala riječi iz Psalma 31: „U tebe se, Gospodine, uzdam“.

Na službenoj stranici Porečke i pulske biskupije možete pročitati objašnjenje gesla na biskupskom grbu mons. Dražena Kutleše:

„Riječi biskupskoga gesla mons. Kutleše uzete su iz Psalma 31. U svojoj suočenosti sa zadaćama i pogiblima života čovjeka mora imati oslonce na koje može računati, utočište u koja će se skloniti, da ga ne umrtvi tjeskoba, već da ustraje unatoč kušnjama nadajući se da će postići cilj.

Geslo, također, izražava veliko pouzdanje biskupa Kutleše u Božju providnost i mudrost. Usto, isto geslo je izabrao i mučenik blaženi kardinala Alojzija Stepinca, kojeg novi biskup na poseban način štuje i utječe mu se u svojim molitvama“.

Slika prikazuje biskupski grb mons. Dražena Kutleše.

Ipak, ne smije se zaboraviti da geslo bl. Alojzije Stepinac najbolje opisuje napore koje je nakon svoga biskupskog posvećenja poduzeo za Crkvu u Hrvata. Bl. Stepinac je u Gospodinu tražio izvor snage za kušnje koje su on i Crkva prolazili u teškim godinama 20. stoljeća.

Slika prikazuje kardinalski grb Alojzija Stepinca.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...