Subota, 20. travnja 2024.

Vjera filipinskog naroda je svjedočanstvo

Novo istraživanje koje je provela institucija Social Weather Stations (SWS), ispitalo je kod tisuću dvjesto Filipinaca – starijih od osamnaest godina – navike prakticiranje religije.

U istraživanju je 79% ispitanika reklo da su katolici. Na anketno pitanje mole li se barem jednom dnevno, sedam od deset (69%) ispitanika odgovorilo je potvrdno, a više od polovice njih (35%) odgovorilo je da mole više puta dnevno. Svaka od sljedeće razina anketnih pitanja pokazala je manji broj ispitanika koji prakticiraju neke dodatne oblike religioznih praksi, tj. molitvenog života.

Anketa je u drugom dijelu pitanja bila usmjerena prema prakticiranju religije na razini institucije, tj. koliko često ispitanici posjećuju sv. misu. Na sv. misu barem dvaput ili više puta mjesečno ide 62% ispitanih filipinskih katolika. Više od polovice njih (38%) idu na sv. misu jednom ili više puta tjedno. Nadalje, petina filipinskih katolika (20%) ide na misu jednom mjesečno, a 9% ide na misu manje od desetak puta godišnje. Samo 3% filipinskih katolika kaže da nikada ne idu na sv. misu.

Što se tiče poteškoća s povratkom vjernika na sv. misu nakon pandemije, filipinski katolici su se velikom većinom ponovno vratili u Crkvu. Filipinci s time nisu imali problem kao Europljani.

Oko 93% ispitanika reklo je da su bili u svojoj mjesnoj župi u posljednja tri mjeseca. Samo 3% reklo je da je u istom razdoblju gledalo sv. misu koja se prenosila uživo na TV-u ili internetu. Dok je 2% reklo da pohađa i bogoslužje u crkvi i gleda ga na TV-u ili internetu. Samo 1% reklo je da ne gleda sv. misu na TV-u ili internetu i ne ide u crkvu na bogoslužje.

Anketno istraživanje pokazalo je osim visoke stope religioznosti, visoku razinu osobne molitve i redovnog odlaska na bogoslužje. Ovo istraživanje potvrdilo je tezu da Filipinci vide Crkvu kao instituciju u koju imaju povjerenje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...