Petak, 29. ožujka 2024.

U ovoj bi zemlji krunica za muškarce mogla postati Nacionalni dan

Povjerenstvo za obrazovanje, kulturu i sport odobrilo je prijedlog zakon kojim bi se uspostavio Nacionalni dan krunice za muškarce (Terço dos Homens) u Brazilu. Za taj dan je odabran 8. rujan – svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije. Autor prijedlog zakona je zastupnik Eros Biondini iz savezne države Minas Gerais, a javnost je o prijedlogu zakona izvijestio senator Wellington Fagundes.

Zastupnik Bionidini istaknuo je da krunica ima veliko „značenje za brazilske katolike i da je snaga ovog pokreta (muškaraca koji mole krunicu) usmjerena prema jačanju pravednog društva, dostojanstva i duhovnosti“. Na to je senator Wellington Fagundes nadodao da pokret „uključuje muškarce svih generacija u Katoličkoj crkvi“, a vjernici Katoličke crkve kroz čin molitve krunice dobivaju „temeljni poticaj za formiranje kršćanskih obitelji i društva u cjelini“.

Pokret muškaraca koji mole krunicu vrlo je popularan u Brazilu, a započeo ga je fra Peregrino 8. rujna 1936. u selu Vila da Providência, danas gradu Itabi u državi Sergipe. Pokret trenutno broji dva i pol milijuna članova i prisutan je u brojnim brazilskim saveznim državama. Članovi pokreta obično se okupljaju jednom tjedno na molitvi krunice u svojim župama ili na gradskim trgovima.

Treba napomenuti da je prijedlog zakona već odobren u Zastupničkom domu i da je sada potrebno samo da ga odobri predsjednik Brazila. Članovi Pokreta krunica za muškarce trenutno mole na tu nakanu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...